Közélet

El kell fogadni: Kannibálok vagyunk

A tudósok számára évtizedeken keresztül talányt jelentett, miért tűntek el 30 ezer évvel ezelőtt a Neandervölgyi emberek. A Journal of Anthropological Sciences kutatása most fényt derített az eseményekre: a leletek szerint az előemberek a modern emberek, azaz mi ettük meg.

A Centre National de la Recherche Scientifique vezetője kijelentette: a Neandervölgyi emberek erőszakos véget értek: több esetben mi öltük és ettük meg őket. A Daily Mail beszámolója szerint a kutatók az ősemberek csontjain található nyomokból következtetnek arra, hogy a Homo Sapiens számára nem volt ismeretlen a kannibalizmus.

A csapat által vizsgált, a franciaországi Le Rois közelében talált Neandervölgyi álcsonton ugyanolyan vágások láthatóak, mint amelyeket az őskorban az emberek által elfogyasztott vadállatokon is találtak. Eszerint őseink megölték és megették a Neandervölgyieket, fogaikból pedig láncot készítettek.

A Neandervölgyi emberek mintegy 300 ezer évvel ezelőtt jelentek meg, több jégkorszakot átvészeltek és körülbelül 30 ezer évvel ezelőtt pusztultak ki, ugyanakkor, amikor a Homo Sapiens megjelent az afrikai kontinensen.

Ahogyan az várató volt, a kannibalizmussal kapcsolatos kijelentés máris megosztja a tudományos társadalmat. Francesco d''Errico, a Bordeaux-i Őskortörténeti Múzeum vezetője szerint néhány vágás nem támasztja alá a kannibalizmus, mint gyakorlat elterjedtségét. Ráadásul – tette hozzá – az említett nyakláncot őseink akár egy halva talált Neandervölgyi fogaiból is készíthették. Abban viszont d’Errico is egyetért, hogy a modern emberekkel történő versengés feltétlenül hozzájárult a Neandervölgyiek kihalásához.

neandervölgyi homo sapiens kannibál ősember
Kapcsolódó cikkek