Közélet

Május 24-én lesz Bolyai-díj átadása

Május 24-én, vasárnap este immár ötödik alkalommal adják át a Nemzeti Színházban Magyarország legrangosabb tudományos elismerésnek számító Bolyai-díjat. A kétévente odaítélt, politikától független Bolyai-díj multidiszciplináris, tehát bármely tudományterületen tevékenykedő, nemzetközi mércével is kimagasló eredményeket elért magyar kutató, tudós kaphatja meg.

 A díjat Sólyom László köztársasági elnök adja majd át. Az eddig is kiemelkedően magas összegű díjat az alapítók a korábbi 50 ezer euróról idén 100 ezer adómentes euróra emelték. A díjátadó ünnepség megrendezését a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal is támogatja.

A díjkiosztó gálára a szervezők neves magyar előadóművészek közreműködésével fémjelzet magas színvonalú zenei programot állítottak össze. A Bolyai János Alkotói Díjat 10 évvel ezelőtt alapították magánvagyonukból neves magyar üzletemberek. Karsai Béla, a Karsai Műanyagipai vállalatcsoport tulajdonos-vezérigazgatója, Lantos Csaba, az OTP korábbi vezérigazgató-helyettese, dr. Somody Imre a Pharmavit korábbi tulajdonos-vezérigazgatója és Várkonyi Attila kockázati tőke-befektető. A kezdeményezéshez csatlakozott Alexander Brody, író, szerkesztő, reklámszakember, a reklám világszövetség korábbi elnöke.

Az alapítvány 11 évvel ezelőtt alakult, Somody Imre üzletember kezdeményezésére, aki ez alkalomból a sajtótájékoztatón beszélt – az eddigi évek tapasztalatairól, mérföldkövekről, célkitűzésekről, további tervekről. Az üzletember hangsúlyozta, büszkeséggel tölti el, hogy az eddig 50 ezer eurós Bolyai-díjat sikerült megduplázni, így az alapítvány idén már 100 ezer adómentes euróval honorálhatja egy magyar tudós kiemelkedő teljesítményét.

A Bolyai-Díj Alapítvány és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal céljai sok tekintetben egyeznek – hangsúlyozta beszédében Dr. Csopaki Gyula a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke az átadóról tartott sajtótájékoztatón. A célok egybeesése indokolja, hogy a Hivatal rendszeresen hozzájárul ahhoz, hogy a Bolyai-díj átadása méltó keretek között kerüljön megrendezésre. Napjaink nehéz gazdasági körülményei között igen dicséretes a magán- és üzleti szféra e társadalmi szerepvállalása, amelynek révén a tudomány egy jeles képviselője részesül támogatásban, munkájának megbecsülésében, népszerűsítésében.

Fontos üzenet ez a megbecsülés a társadalom egésze felé, de kiemelkedően nagy szerepe van abban, hogy vonzó pályaképet állítson fel a fiatalok számára. A kutatás-fejlesztési tevékenységet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati úton elnyerhető támogatásokkal segíti. Az idei évben az Ötlettől a piacig elnevezésű pályázati-portfolió ad keretet ennek a tevékenységnek. A portfolió négy alprogramból tevődik össze, amelyek: Tudás Magyarország, Technológia Magyarország, Vállalkozó Magyarország és Együttműködő Magyarország. A Hivatal pályázati bírálati munkájában a teljes objektivitás elérése érdekében a bírálók kiválasztására közjegyző jelenlétében történő sorsolás keretében kerül sor.

Csopaki Gyula elismerőleg szólt a 2000-es díjalapítás óta támogatásban részesült négy kiváló kutatóról: dr. Freund Tamás agykutatóról, dr. Roska Tamás kutatóprofesszorról, a bionikus szem kifejlesztőjéről, dr. Bor Zsolt fizikusról, aki a szuperlátást segítő lézerek kifejlesztője, valamint dr. Lovász László matematikusról, akinek nevéhez fűződik a perfekt gráf-sejtések bizonyítása. A 15 tagú díjbizottság – amelynek elnöke a köztársasági elnök – tevékenységének eredményeként, ebben az évben is biztosak lehetünk abban, hogy valamely tudományág kimagasló képviselője részesülhet majd az elismerésben – zárta beszédét az elnök.

somody imre bolyai-díj Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Kapcsolódó cikkek