Közélet

Olaszliszka: "öljétek meg a magyart" - A "bácsi már nem tudott kiszállni"

Tanúvallomásokat és iratokat ismertetett a Borsod megyei bíróság pénteken, az olaszliszkai emberölés büntetőperének tárgyalásán Miskolcon.

A gyermek vallomásában azt mondta: a kislány - akit elsodort az autós - kiszaladt az útra, nem figyelt. A "bácsi" - Szögi Lajos - miután megállt, ki akart szállni a kocsiból, de már nem tudott. Betörték az autó ablakát, majd kirángatták - idézi a távirati irodát a BAMA.

Az ötödrendű vádlott , az elsodort kislány anyja kiabált, hogy "öljétek meg a magyart", és ő hozta a baltát is. A hatodrendű vádlott  csillapította a többieket, arra kérte őket: "álljanak le". A negyedrendű vádlott, aki jelenleg házi őrizetben van, rúgta fejbe az áldozatot.
   
A másik gyermek - akit csak hosszas, rendőrségi keresés után tudott meghallgatni a bíróság - közölte: több mint 20-an voltak a helyszínen, de ő csak akkor ért oda, amikor a sértett már halott volt.

A bíróság meghallgatta azt a buszsofőrt is, aki épp a bántalmazás, és a tragédia időpontjában haladt az lincselés helyszíne felé a menetrendszerinti buszjárattal.


A bíró emellett ismertette azoknak a - védett, fokozottan védett - tanúknak a vallomását is, akiket már korábban meghallgattak a nyomozás során. A vallomásokban több esetben konkrét nevek hangzanak el, említik bántalmazóként az első-, a másodrendű vádlottakat, sőt van olyan közlés is, ahol új név is szerepel a listán. A tanúk többsége szerint a Szögi Lajost ért támadás nagyon rövid ideig tartott, és az egészet sokan nézték végig. A vallomásokban arra is utal néhány tanú, hogy a ruhákat - amelyek véresek lettek a bántalmazás során - elégették.


Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán 2006. október 15-én. A bűncselekmény előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.

lincslelés olaszliszka Szögi Lajos
Kapcsolódó cikkek