Közélet

Tölgyessy: természetes, hogy Kivágóné ügye vitát gerjeszt

A magyar ügynöktörvény puhára és felemásra sikeredett, mert a rendszerváltó országok közül nálunk zajlott le a legkisebb elitcsere, és annak idején sem a jobb-, sem a baloldalnak nem volt érdeke a kérdés egyértelmű és határozott rendezése - mondta a 180 percben Tölgyessy Péter annak kapcsán, hogy az állambiztonsági múlttal rendelkező Kivágó Iván Györgyné kerülhet a Fővárosi Közgyűlésbe Hunvald György szocialista képviselő megüresedett helyére.

Az alkotmányjogász szerint teljesen természetes, hogy az ügy vitát gerjeszt, az ügynökkérdést ugyanis Magyarországon máig nem sikerült rendezni.

Tölgyessy ezt azzal magyarázta, hogy a rendszerváltás idején mindenki óvatos volt, próbálta halasztani a dolgot. A jobboldali kormány azért, mert tartott attól, hogy elveszíti parlamenti többségét, és mert az egyházak is mélyen érintettek voltak, a baloldal pedig nem szerette volna, ha a Kádár-korszak lelepleződik, és kiderül, hogy egy olyan diktatúrát működtettek, ahol negyven év alatt összesen kétszázezer embernek lehetett titkosszolgálati múltja.

Így ma ott tartunk, hogy csak három feltétel együttes megléte mellett mondható ki valakiről, hogy ügynök volt, miközben a titkosszolgálatokra bízzák, milyen dokumentumokat adnak át, és a jogszabályok jobban védik az ügynök személyiségi jogait, mind az áldozatét - értékelte a helyzetet Tölgyessy Péter.

Tölgyessy ügynök Kivágóné
Kapcsolódó cikkek