Közélet

Árvíz: friss információk! Lezárások!

„Rendelkezésre áll az árvízi védekezéshez és a helyreállítási munkálatokhoz szükséges költségvetési pénzügyi fedezet, mely jelenleg egy 500 millió forintos felülről nyitott keret” – jelentette ki tegnap a környezetvédelmi és vízügyi miniszter az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) ülése után. Szabó Imre közölte, hogy tartós harmadfokú készültség várható csütörtök reggeltől, ezért működik már az OMIT. A védekezés központi irányítása az ország különböző területeiről az csoportosítja át az erőforrásokat.

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna vízgyűjtő területére és további esőzések várhatóak a jövő héten. A tárcavezető szerint egy szélsőséges időjárási jelenségnek vagyunk a tanúi.

Az aszályt egy nagyon intenzív, nagy mennyiségű csapadék követte. Magyarország folyóinak védvonalain jelenleg 377 kilométer hosszan van érvényben védelmi készültség. Az egész Rába-völgyben rendkívüli méretű árvízre kell számítani, de ez nem jelenti azt, hogy rendkívüli készültséget rendelnek el ezen a szakaszon.

A Rába rekordmagasságon, 506 centiméteren tetőzött tegnap Szentgotthárdnál. Ez 36 centiméterrel haladja meg a 1965-ös vasi árvíz idején mért eddigi legmagasabb értéket, azóta azonban jelentősen megemelték a töltéseket, és új védművek is építettek. A víz elöntötte a város gimnáziumának egyik épületét, és a piacot. A vasúti hídra farönkökkel teli vasúti kocsikat állítottak, hogy terheléssel védjék. Csörötnekről négy családot kellett kitelepíteni.

Csákánydoroszló-Dózsaligetben a nőket s a gyerekeket kiköltöztetik a veszélyes házakból. Rátót és Szentgotthárd között lezárták a vasúti pályát. A térségben hat közutat kellett lezárni. Ma Körmenden, szombaton Sárváron várják a Rába tetőzését. Kőszegen és Velemben még mindig a szerdai özönvízszerű esőzések okozta károkat állítják helyre, mely 100 millió forint nagyságrendű is lehet.

A hegyekről lezúduló víz sártengerré változtatta a településeket, és betört az épületekbe.

A Nagy-Duna alsó szigetközi szakaszán Nagybajcsnál harmadfokú árvízvédelmi készültség van. A Duna itt szombat hajnalban tetőzhet 730-750 centiméterrel. Győrnél szombat éjfélre várják a 670 centiméteres tetőzést, ami eláraszthatja az uszodát, és az alacsonyabban fekvő csónakházakat.

A hétvégén több útszakaszt is lezárhatnak a Dunakanyar térségében. Budapestet vasárnap hajnalban érheti el az ár 760 centiméteres tetőzéssel. A Római-part víz alá kerülhet, az alsó rakpartot már pénteken lezárhatják. A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte a csatornák zsilipelését, az árvízi kapuk zárását, valamint az átemelő- és szennyvíztisztító-telepek árvízi üzemmódra való átállítását.

Csehországban több halottja van az árvíznek
Kilenc halottja van eddig a csehországi árvizeknek.  Egy asszony a saját házában fulladt vízbe, egy 55 éves nőt egy folyó sodort el Novy Jicin faluban. Két ember halálát feltehetően szívroham okozta, mert nem kaptak idejében orvosi segítséget. A halálos áldozatok száma még nőhet, mivel a váratlanul jött árvíz több tucatnyi autót is elsodort, s az összes elárasztott területet még nem sikerült átkutatni. A medrükből kilépett folyók és patakok házakat és utakat öntöttek el, az özönvíz több falut elvágott a külvilágtól. Több vasúti pályaszakaszt le kellett zárni.
Ausztriában, főként Alsó-, és Felső-Ausztriában félszáz utat kellett lezárni az lezúduló eső miatt.

aszály olvadás eső halott árvíz
Kapcsolódó cikkek