Közélet

Budaházyt előzetesbe helyezték

Előzetes letartóztatásba helyezte a terrorcselekménnyel is gyanúsított Budaházy Györgyöt pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB).

A bíróság bűnismétlés veszélye, illetve a tanúk és az eljárás más szereplői befolyásolásának a veszélye miatt helyezte egy hónapra előzetes letartóztatásba Budaházyt - közölte az MTI-vel Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A végzést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított védője fellebbezést jelentett be, a végzés ezért nem jogerős. A tárgyalás idején a Markó utcát a rendőrök lezárták, csak átvizsgálás és motozás után lehetett a bíróság épületébe belépni. A környező utcákban az MTI tudósítója azt látta, hogy több helyen is rohamrendőrök gyülekeztek. Budaházy Györgyöt maszkos, gépfegyveres kommandósok kísérték a tárgyalásra, majd annak végeztével egy hátsó kijáraton keresztül vitték el - számol be a baon.hu az MTI alapján.

Voltak arra vonatkozó információk különböző honlapokon, hogy egyes radikális emberek megjelennek a helyszínen - mondta Tafferner Éva, a BRFK szóvivője egy pénteki sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy miért volt tapasztalható nagymértékű rendőri jelenlét. A szóvivő hozzátette: a rendőrség egyeztetett a bírósággal és ennek eredményeként voltak jelen az épület előtt.

A 2002-es hídfoglalásáról elhíresült Budaházyt szerdán vették őrizetbe. A Központi Nyomozó Főügyészség országgyűlési képviselők elleni támadások szervezésével, továbbá terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsítja a férfit.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője csütörtöki közleményében azt írta: a gyanú szerint Budaházy György utasítására hajtotta végre az egyik bűntársa a Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást, illetve az ő utasítására dobtak Kóka János épülő házára Molotov-koktélt 2007. decemberében. "Az ezzel kapcsolatban megjelentetett figyelmeztetés szerint, az akciókat azért hajtották végre, hogy az országgyűlési képviselők a 2007. december 17-ei szavazáson nemmel szavazzanak" - közölte az ügyészség.

A főügyészség szerint Budaházy György azzal is gyanúsítható, hogy 2009 április elején utasítást adott a bűntársainak arra, hogy helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál - az egyik társa által készített - időzítő szerkezettel ellátott, futball-labdába rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot. Ezeket egy időben akarták felrobbantani. A végrehajtást a rendőrség közbelépése akadályozta meg, de a felhasznált robbanóanyag alkalmas volt emberi élet kioltására.

A főügyészség mindezek alapján Budaházy Györgyöt "állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekménnyel", valamint "robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntettével" gyanúsítja, ez utóbbit az ügyészség szerint felbujtóként követte el. Ezeken túl még kétrendbeli emberölés előkészületével is gyanúsítja az ügyészség Budaházy Györgyöt. A Nemzetbiztonsági Hivatal csütörtöki közlése szerint kezdettől fogva szorosan együttműködött a Nemzeti Nyomozó Irodával abban az ügyben, amelynek eredményeként szerdán őrizetbe vették Budaházy Györgyöt.

letartóztatás Budaházy előzetes
Kapcsolódó cikkek