Közélet

Elszivárogtak a határozathozatal előtt a szabad demokraták

A vagyonadóról és Kóka János frakcióvezető személyéről is szavazni akart az SZDSZ országos tanácsa szombaton, de időközben határozatképtelenné vált a testület - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Boruzs András fővárosi elnök és Vámos József békéscsabai önkormányzati képviselő olyan javaslattal állt elő, hogy az SZDSZ országos tanácsa (ot) szavazzon Kóka János frakcióvezető személyéről, valamint arról, hogy támogassák-e a vagyonadót - mondta el a két politikus az MTI-nek.

Közölték, hogy az ot elnöksége először nem támogatta, hogy napirendre vegyék javaslataikat, de a még kellő számban jelenlévő tagok megszavazták ezt, és a két felvetést összevontan tárgyalták. A szavazás idejére viszont határozatképtelenné vált az ot, így Vámos József szavai szerint "csak a jelenlévő tagok tudták megszavazni", hogy nem támogatják jelenlegi formájában a vagyonadót, Kóka János volt elnök, jelenlegi frakcióvezető pedig felelős az európai parlamenti választás kudarcáért, és ezért felszólítják, hogy a küldöttgyűlésig mondjon le tisztségéről.

Vámos József úgy fogalmazott: elfogadhatatlannak tartja, hogy azok, akik nem értenek egyet az ő javaslataikkal, nem vitában, nem demokratikus módon próbálják meggyőzni őket, hanem egyszerűen kivonulnak, és határozatképtelenné teszik az ülést.

A békéscsabai önkormányzati képviselő szerint az is elfogadhatatlan, hogy Kóka János most sem jelent meg az ülésen, nem mond véleményt, nem válaszol a hozzá intézett kérdésekre, és a vagyonadóval kapcsolatban olyan álláspontot hangoztat, amelyre nem kapta meg az ot-tól a felhatalmazást.

A frakcióvezetőt az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.

Az ülésről a párt több prominens politikusa is hiányzott. Szent-Iványi István, az ot elnöke külföldön tartózkodik, Kóka János frakcióvezető az MTI információi szerint pénteken tudatta, hogy vidéki elfoglaltságai miatt távol marad, és nem volt ott Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes, valamint Eörsi Mátyás sem.

A száztagú országos tanács ülésén 61 tag jelent meg, a vagyonadóról és a frakcióvezetőről szóló szavazásra 41-en maradt.

szdsz országos tanács vagyonadó Kóka János boruzs andrás
Kapcsolódó cikkek