Közélet

Eörsi Mátyás: "Orbán provokatív, buta mondata..."

Államközi kapcsolatokban a legnagyobb tapintat mellett is néha elkerülhetetlenek a konfliktusok. Mivel a tapintat nemritkán hiánycikk, a konfliktusok oka olykor nem az ellentétes érdekekben, hanem egy-egy konfliktuskereső politikus meggondolatlanul, vagy nagyon is átgondoltan eleresztett mondatában áll.

"Ideje észbe kapnunk és megértenünk: Robert Fico baloldali populizmusa és nacionalizmusa és Orbán Viktor jobboldali populizmusa és nacionalizmusa nem csupán egyazon tőről fakadnak, hanem egymás legszorosabb szövetségesei is egyszersmind. Egymás nélkül semmire se mennének." - Eörsi Mátyás publicisztikája a Népszavában.

Az azonban a Guinness rekordok könyvébe való, hogy egy ellenzéki politikus legyen képes államközi konfliktusokat csiholni. Orbán Viktor kijelentése, miszerint "az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben", kiverte a biztosítékot Pozsonyban, majd Prágában és Berlinben is.

Szögezzük le az elején: Orbán Viktor kijelentése egyfelől provokatív és buta mondat, másfelől a pozsonyi kormány és parlament reakciója erre a provokatív butaságra rendkívül eltúlzott és aránytalan volt.

A szlovák politika meghatározó figurái mintha kapva kaptam volna a kínálkozó alkalmon, de erről később. Orbán Viktorról nehéz feltételeznem, hogy fogalma sincs arról, kit képviselnek az EP-képviselők az Európai Parlamentben.

Eörsi Mátyás EP-választás Orbán Viktor Ján Slota Szlovákia Robert Fico
Kapcsolódó cikkek