Közélet

Internetes kalózkodást hirdető párt is bejutott az EP-be!

A svéd Kalóz Párt a voksok 7,1 százalékát szerezte meg tegnap az Európai Parlamenti választásokon, ezzel a szerzői jog eltörléséért és a deregulációért küzdő csoport egy helyet szerzett a brüsszeli döntéshozó testületben.

"Ez fantasztikus. Ez mutatja, hogy a személyes integritás szerepét sokan fontosnak tartják az új, információs társadalomban" – kommentálta a meglepően jó eredményt a Reutersnek a svéd Kalóz Párt listavezetője.

Christian Engstrom korábban csak néhány aktivistából álló, lazán szervezett csoportot vezetett, amely a szerzői jog eltörléséért, a szabadon hozzáférhető internetes tartalmakért és a web megfigyelésének beszüntetésért harcolt. A szerveződés népszerűsége jelentősen megugrott, amikor az egyik legnépszerűbb torrent oldal, a Pirate Bay üzemeltetőit elítélte a svéd bíróság.

A Pirate Party már 2006-ban is indult a választásokon, de akkor egy százalék alatti eredményt ért el. A mostani 7,1 százalékos szavazati arányt Engstrom a 30 év alatti támogatóknak tulajdonítja. A párt vezetője szerint egyértelmű, hogy a fiatalok támogatják a Kalóz Pártot a nagypártokkal szemben. A listavezető közölte: a személyi integritás és a személyiségi jogok megvédésre használják majd a most elnyert egy Európai Parlamenti helyet.

voks szavazat szerzői jog internet Pirate Bay kalóz Európai Parlament EP
Kapcsolódó cikkek