Közélet

Botrányos szurkolók az Újpest-Steaua meccsen

Kétszázötven magyar és román rendőr és biztonsági ember biztosította a Megyeri úton az Újpest - Steaua meccset.

Öt magyar szurkolót és egy román drukkert állítottak elő az Újpest és román Steaua focicsapat találkozója előtt – mondta Tafferner Éva a BRFK szóvivője az ATV.hu weoldal szerint.

A szóvivő azt mondta, a rendőrség nemzetiségtől függetlenül csak szigorú ellenőrzés mellett engedte be a szurkolókat a stadionba, a helyszínen fokozott a rendőri készenlét. A két csapat múlt héten már játszott egymás ellen, akkor a román csapat szurkolói egy transzparenssel sértették meg a magyarokat.

A meccs békésen - majdnem tízezer néző előtt - kezdődött, a drukkerek cigányozással és “büdösrománozással” és pár petárdával indítottak.

A félidőben lett botrány, akkor a román szektort a magyarok petárdákkal, füstbombákkal kezdték lőni - többen megsérültek -, a rendőrök ezt nem tudták megakadályozni. A románok kitörtek a szektorukból, rendőrök megfékezték őket, a meccs 10 perc kényszerszünet után, gól nélkül folytatódott.

A meccset 2-1-re a román csapat nyerte, az összesítésben így a Steaua 4-1 es gólaránnyal jutott tovább.

A meccs lefújása után néhány perccel a távozó nézők egy része minden előjel nélkül lerohant a B szektor lépcsőjén, kidöntötte az ott felállított korlátot, hogy így jusson a stadiont elhagyó vendégszurkolók közelébe. A rendőri alakulatok felsorakoztak velük szemben, megpróbálták visszaszorítani őket. A rendőrök felé görögtüzek, lécdarabok, szotyis zacskók, poharak repültek, ők könnygázzal szorították hátra a megvadult fanatikusokat. Néhány perc alatt hátraszorították a drukkereket a kijáratig, majd a rendfenntartó alakulatok két helyen is lezárták a kivezető utat, míg a nézők a csapat műfüves pályáján keresztül elhagyták a stadiont - írta az index.hu internetes oldal.

A meccs előtt is botrány volt

Két hete botrány volt Romániában, és most is érkezett több száz román szurkoló. A környéket gyakorlatilag lezárták, a Steaua drukkereit szabályos haditerv szerint viszik be a stadionba - közölte a Tények, a TV2 esti hírműsora.

Azután rendőri felvezetéssel elindultak az újpesti pályához, ahová már a meccs előtt több órával megérkeztek. Az újpesti pálya körül már kora délután több rendőrautó is járőrözött. A pálya előtti utat több méteres kordonnal választották szét. A pénztárak előtti részt pedig rendőrségi szalaggal. Ezzel és ehhez hasonló módszerekkel akarják a magyar és a román szurkolókat elválasztani.

Erdély a mienk, f.sz magyarok, sz.r magyarok! - ezt a három rigmust kiabálták a leggyakrabban a román drukkerek a csütörtök esti, Újpest-Steaua Európa Liga kupameccs előtt.

Több ezer rendőr és rohamosztagos próbál rendet tenni a Szusza Ferenc stadionnál lévő román drukkerek között - több-kevesebb sikerrel. A SamsungSport.hu tudósítója szerint este nyolcig mindössze egy Steaua-drukkert vezettek el a helyszínről.

A mintegy ezer fős román szurkolói csoport az "Erdély a mienk, f.sz magyarok, sz.r magyarok!" rigmust üvöltötte a helyszínen, és emellett füstbombáit és petárdáit is "latba vetette" a magyar drukkerek és rendfenntartók hergelésére.

Az UEFA 50 ezer euróra büntette a románokat

Az Újpest elleni, múlt heti Európa Liga-selejtezőn történt incidensek és a hazai szurkolók által kifeszített gyalázkodó felirat miatt 50 ezer euróra megbüntette a házigazda Steaua Bucurestit az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) - jelentette csütörtökön a román média - írta a hvg.hu az MTI cikke alapján.

A Mediafax hírügynökség a sportm.ro hírportál értesülését tette közzé, eszerint a szervezet 50 ezer eurós pénzbírságot rótt ki a román csapatra. A hírt közölte egyebek között a Realitatea hírtelevízió is.

Gigi Becali, a bukaresti klub tulajdonosa egy nyilatkozatában maga is megerősítette az értesülést. Elmondta ugyanakkor, hogy fél a magyar szurkolók "bosszújától". Ezért felszólította a Steaua szurkolóinak szüleit, hívják fel telefonon gyermekeiket, és kössék a lelkükre, hogy maradjanak nyugton, máskülönben még jobban magukra haragítják a magyarokat.

balhé szurkolók Foci futball
Kapcsolódó cikkek