Közélet

"Ingatlanbiznisz"? – A Fidesz az ügyészséghez fordulna a kormányzati negyed ügyében

A kormányzati negyed ügyének kivizsgálását a Központi Nyomozó Főügyészség vegye át a Nemzeti Nyomozó Irodától – javasolja a Fidesz arra hivatkozva, hogy az ügyben felmerülhet a korábbi miniszterelnök és miniszterek felelősségének kérdése is.

„Arcátlanság és az emberek semmibe vétele volt már maga az a tény is, hogy miközben a megszorító csomagok miatt az emberek élete egyre nehezebb lett, közben 142 milliárd forintot kívánt elkölteni a kormány saját kényelmére, és több mint 10 milliárd forintot aztán el is költött egy meg nem valósuló beruházásra” – fogalmazott Balsai István.

A fideszes képviselő szerint Gyurcsány Ferenc és a körülötte álló üzleti kör, az MSZP és az SZDSZ holdudvara egy hatalmas ingatlanbizniszt látott a kormányzati negyedben. Nem tartja meglepőnek, hogy hűtlen kezelés miatt nyomozás indult az ügyben az előkészítésre és lebonyolításra létrehozott projektiroda ellen.

A Híradó tegnap arról számolt be, hogy hűtlen kezelés miatt nyomoz a kormányzati negyed ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Az ügyben az Állami Számvevőszék feljelentése nyomán indult vizsgálat. Az egyik indokolatlan kifizetésre akkor kerül sor, amikor a Kincstári Vagyoni Igazgatóság csaknem 3 milliárd forintot fizetett ki az irodának a tervdokumentáció elkészítésére, amit a szakemberek később használhatatlannak ítéltek.

Egy másik esetben a felkért iroda 10 millió forintot költött a kormányzati negyed létszámigényének felmérésére, majd amikor ezt nem találta elég jónak, akkor megint ugyanennyit, ugyanerre a célra.

A kormány három érvre hivatkozva odázta el az új hatalmi központ felhúzását: a beruházást megdrágítanák a városrendezési szükségletek, immár csak egyetlen cég pályázik az építésre, így nem alakulhat ki árcsökkentő verseny, illetve nem garantálható a tervezett határidő betartása.

SZDSZ MSZP Kormányzati Negyed ügyészség Nemzeti Nyomozóiroda
Kapcsolódó cikkek