Közélet

Jövő tavaszra felépül Tibor háza

Megkezdődött a kivitelezése a fogyatékosok jobb életkörülményeiért küzdő Egyenlő Esélyekért Alapítvány Tibor háza projektjének, amely az Essl Social Price 1 millió eurós támogatásából valósul meg Csömörön.

„Ez a ház minden olyan szülőnek az álma, akinek sérült gyermeke van” – hangsúlyozta Szekeres Erzsébet, az alapítvány létrehozója. Az alapkőletétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón mellette ült fia, Tibor, akiről a projektet elnevezték.

„Minden csodálat és köszönet neki (Tibornak) jár, mert nélküle nem jött volna létre ez a rehabilitációs központ, amely ma 76 gondozottnak biztosít otthont és mintegy 570 fizikai és szellemi fogyatékkal élőnek ad munkát” – mondta Erzsébet asszony. Fia megszületése, sérült volta, az a tény, hogy gyermekének egész élete során védelemre, támogatásra és segítségre lesz szüksége, késztette arra, hogy „pályát módosítson” és minden energiáját annak szentelje, hogy olyan lakóotthont teremtsen a fogyatékosoknak, ahol élni, megöregedni és meghalni is emberhez méltó módon lehet.

Az elmúlt több mint húsz évben kiépült komplex rehabilitációs központ, amely munkahelyként és szálláshelyként működik, fejlesztési tervével idén elnyerte a Baumax cégcsoport egyik tulajdonosa, Martin Essl és felesége, Gerda Essl nemzetközi magánalapítványának 1 millió eurós díját. Ebből a pénzből európai mércével is színvonalas, modell értékű lakóház épül fel Csömörön 2010 márciusára – tájékoztatta az ünnepség résztvevőit Martin Essl. A felépülő háromszintes lakóházban 1560 négyzetméteren szintenként 8-8, összesen 24 egyszobás, fürdőszobás, a fogyatékosok igényeit maximálisan szolgáló lakást alakítanak ki.

A fogyatékossággal élők számára ez a létesítmény majd a legmagasabb szinten biztosítja az ellátást – állapította meg Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára.

Véleménye szerint az állami szociális ellátó rendszerek számára Európában és Magyarországon egyre nagyobb kihívást jelent a mind több idős ember, köztük a fogyatékossággal élők biztonságos ellátása. Ebből mind többet vállalnak át a civil szervezetek, köztük a csömöri Egyenlő Esélyekért Alapítvány, amely eddigi kiemelkedő munkája alapján kapta meg az Essl magánalapítvány 1 millió eurós díját, és ezzel a lehetőséget, hogy a Baumax segítségével felépítse Tibor házát.

Essl magánalapítvány fogyatékosok csömöri projekt
Kapcsolódó cikkek