Közélet

Kétmillióért enyhébb vádat emelt volna egy ügyész

A rendszerváltás óta nem történt olyan súlyos igazságszolgáltatás elleni bűncselekmény, mint amelynek eltitkolásával próbálkozott az ügyészség. Kétmillió forintot kért ugyanis a gyanú szerint egy vádlottól egy ügyész, hogy enyhébb büntetést indítványozzon a bíróságon - tudta meg a Népszava.

A napilap szerint a Fővárosi Főügyészség tavaly menesztett szóvivőjéről van szó. A jövőre nyugdíjba vonuló legfőbb ügyész egyik első számú utódjelöltje, Ihász Sándor fővárosi főügyész bizalmasaként számon tartott Varga Gergelyt érték tetten kollégái, amikor vesztegetési pénzt vett át egy büntetőügy vádlottjától - számol be a hirado.hu.

A lap információi szerint Varga egy asszonynak ajánlott "kedvezőbb vádat". Az ajánlat úgy szólt, hogy kétmillió forint fejében szabadságvesztés helyett pénzbüntetést indítványozott volna. A hölgy azonban rögtön feljelentette az ügyészt, akit kollégái tetten is értek a pénz átvételekor.

Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés gyanúja esetén az ügyészség általános gyakorlata szerint indítványozzák a gyanúsított előzetes letartóztatását. Varga esetében azonban még a 72 órás őrizetbe vételt sem tartották indokoltnak, így a volt szóvivő szabadlábon védekezhet - igaz, ügyészként állítólag egyelőre nem dolgozhat.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Népszava kérdésére megerősítette, hogy néhány napja egy kerületi ügyész ellen vesztegetés gyanúja miatt indított eljárást a hatóság.

vádlott vesztegetés vád ügyész
Kapcsolódó cikkek