Közélet

Mindenkit összezavart a Gárda egyenruhája - Jogsértő a bakancs?

A rendőrség álláspontja egyelőre változatlan: az egyenruhát viselő gárdistákkal szemben továbbra is intézkedni fog, bár ezt az érintettek törvénysértőnek tartják. Az ORFK a szombati tömegoszlatást tegnap közleményben jogszerűnek ítélte.

Meglehetősen ingoványos területre tévedt a rendőrség, amikor úgy döntött, hogy a Magyar Gárda egyenruhás tagjait garázdaság miatt bíróság elé citálja - az eddigi nyilatkozatokból ennyi derül ki. Az ügy érdemi részét tekintve ugyanis még a jogvédők közt sincs konszenzus; egyesek szerint a viselet megválasztása a véleménynyilvánítás szabadságának része, mások úgy látják, jogosan lépnek fel azokkal szemben, akik egy feloszlatott szervezet jelképeivel demonstrálnak – írja a Népszabadság.

Rendőrségi források is úgy látják, hogy kétesélyes a dolog: a múlt szombati tüntetők elleni "vád" vagy megáll a bíróság előtt - vagy nem. Bírói körök viszont inkább azt gondolják, hogy önmagában az egyenruhának látszó viselet nem lesz elég ok ahhoz, hogy bárkit garázdaság miatt elmarasztaljanak. Akkor sem, ha az öltözet valóban alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A helyzet hasonlatos ahhoz, amikor a sértő vagy megalázó, esetleg kifejezetten uszító megnyilvánulásokról kell dönteni, és a bíróság töretlen gyakorlata, hogy a szólásszabadság ezekre is kiterjed. Ráadásul a korábban ugyancsak feloszlatott Vér és Becsület tagjai által szívesen viselt szkinhedöltözet sem vált tiltott jelképpé: fekete ruhát és szöges bakancsot azóta is szabadon ölthet magára bárki.

rendőrség tüntet egyenruha Magya Gárda bíróság jogvédő jelkép garázdaság
Kapcsolódó cikkek