Közélet

"Orbán olyan rendszerre törekszik, mint amilyen Milosevicé volt"

Az elhúzódó bírósági eljárás, az olykor túl enyhe büntetések bátoríthatják a szélsőségeseket – véli Kállai R. Gábor a 168 órában.

Az alkotmányjogász-közíró szerint a jogi, pszichológiai dilemmák feloldásában az alkotmány módosítása is segíthetne. Kállai a hetilapnak elmondta: a fajgyűlölet és a rasszista szervezkedések tiltását, valamint a holokauszttagadás tilalmát sokkal jobb ötletnek tartja, mint a fideszes ellenjavaslatot, amely a tilalmat minden önkényuralmi rendszer bűneinek tagadására kiterjesztette volna.

Szerinte a „kommunizmus – ha már így hívjuk – baloldali antifasiszta mozgalomként lépett fel, a náci és az államszocialista rendszert nem kellene összemosni.” Kállai R. Gábor úgy véli, nálunk nem a holokauszttagadás az igaz gond, hanem a holokauszt tudatos igenlése. Ha a Fidesz kétharmaddal kerülne hatalomra, az egész alkotmányt megváltoztathatja.

"Lecserélhetik a köztisztviselőket, sőt a bírákat is. Orbán nemrég közölte: centrális erőnek kell majd irányítania az országot. Szerintem olyan elnöki rendszer megvalósítására törekszik, mint amilyen Milosevicé volt Jugoszláviában" - fejtette ki aggodalmát a jogász.

kommunista Kállai R GÁbor náci Fidesz alkotmány gyűlöletbeszéd
Kapcsolódó cikkek