Közélet

Padlón az SZDSZ: még innen is van lejjebb?

Megint kiderült, hogy van még lejjebb. Várható volt, hogy az SZDSZ vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlése előtt a Fodor Gábor és Kóka János alkotta kettős már nem csak a háttérben, hanem a nyilvánosság előtt is egymásnak esik.

Az viszont meglepetés, hogy mindezt olyan stílusban tették, amellyel földig rombolták a liberális párt megmaradt becsületét. Igaz, így az új elnöknek hétfőtől talán már könnyebb lesz az építkezés.

Összefoglalva: második alkalommal távozik önként a parlamentből Fodor Gábor, az SZDSZ leköszönő elnöke, aki pénteken jelentette be, hogy szeptemberben lemond képviselői mandátumáról is. Fodor 1993-ban egyszer már otthagyta a parlamentet, miután kilépett a Fideszből.

„Azt szeretném, ha a következő elnöknek meglenne a lehetősége arra, hogy ő döntsön erről a mandátumról. Ő döntse el, ki lehet a frakcióban a politikáját képviselő egyetlen politikus, így ne kerüljön olyan helyzetbe, amilyenben én voltam” – fogalmazott búcsúzóul tartott sajtótájékoztatóján.

Fodor itt arra célzott, hogy a parlamenti frakció Kóka Jánoshoz hű tagjai gyakorlatilag ellehetetlenítették azt a politikát, amelyet elnökként szeretett volna folytatni.

„Azt látom, hogy a frakcióvezető, tehát Kóka János és köre próbálja mindenféle eszközzel megakadályozni azt, hogy az SZDSZ különböző testületei, így az országos tanács vagy a küldöttgyűlés határozatképes legyen” – mondta Fodor Gábor. Ebből lett végleg elege.

Angolos távozás helyett azonban élesebben is támadta Kóka Jánost. „Nem kívánok egy olyan frakcióban dolgozni, ahol a frakcióvezető azon munkálkodik, hogyan lehet a pártot szétverni, hogyan lehet olyan helyzetet kialakítani, amelyben a párt szinte lehetetlen helyzetbe jut és a teljes reménytelenség útjára tévedhet” – szögezte le. Úgy érzi, a maga részéről mindent megtett azért, hogy az SZDSZ sikeres legyen, nincs oka szégyenkezni. A politikával azonban nem hagy fel végleg, mert elmondása szerint még nagyon sok energia van benne. Arra ugyanakkor még nincs kiforrott terve, hogy mindezt melyik párt színében akarja kamatoztatni.

„Jobb lett volna, ha Fodor Gábor tavaly szeptemberben mond le” – reagált úriember módjára Kóka János. Az SZDSZ frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy akkor talán a pártnak még ma is volna esélye. Szerinte elég lett volna, ha a távozó elnök annyit mond: lemondok, mert elnökségem alatt tönkrement az SZDSZ.

A vasárnapra tervezett küldöttgyűlésről pedig azt mondta, hogy „egy elnökválasztási csalást már szerveztek az SZDSZ-ben, így roggyant meg a párt”. Kóka továbbra sem érzi úgy, hogy neki is illene már lemondania a frakcióvezetői posztról. Szerinte amíg a képviselőcsoport többsége támogatja, illetve amíg van esély a sikeres válságkezelésre és az adócsökkentésre, addig erre nincs semmilyen oka.

„Elkeseredett nyilatkozatnak tartom Fodor Gábor bejelentését. Jobb lett volna, ha mások is követik a példáját” – mondta lapunknak Horn Gábor. Az SZDSZ-es képviselő hozzátette: nem biztos abban, hogy érvényes lesz a liberális párt vasárnapi küldöttgyűlése, mert ilyen előzmények után sokan otthon maradhatnak.

Az új elnöknek a nulláról kell kezdenie az építkezést

Lapozzon!

Az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlése előtt egyre kevésbé az a kérdés, hogy ki lesz, hanem hogy lesz-e egyáltalán legitim elnöke az SZDSZ-nek.

Először kedden vetődtek fel aggályok, amikor a gyűlés mandátumait vizsgáló bizottság ülésén többen azzal álltak elő, hogy az országos tanács két hete szabálytalanul rendelte el a voksolást, mert ahhoz új küldötteket is kellett volna választani.

Az ügyvivői testület szerdán 6:5 arányban úgy döntött, hogy szabályos a gyűlés. Csütörtökön látott napvilágot a párt etikai bizottságának állásfoglalása, amely szerint az ügyvivőknek nem lett volna hatáskörük dönteni a szabályszerűségről, és részben emiatt is illegitim, vagyis bíróság előtt is megtámadható lesz az elnökválasztás eredménye. Tavaly már meg is kellett ismételniük a liberálisoknak egy szabálytalan elnökválasztást.

Ugyanakkor megnyugodhat a Bajnai Gordon vezette kormány: bárki lesz is hétfőtől az SZDSZ elnöke, támogatni fogja a kabinet válságkezelő intézkedéseit. A három elnökjelölt azért vállalja a megmérettetést, mert a kétszázalékos EP-választási eredmény után is látnak még esélyt a párt megújítására.

Ez nehéz lesz, hiszen alapvetően egyikük sem profi politikus: Badacsonyi Szabolcs orvos, Retkes Attila zenetörténész, míg Weinek Lonárd agrárközgazdász. Igaz, az utóbbi zuglói polgármesterként már szerzett némi tapasztalatot. Ugyanakkor mindhárman tősgyökeres budapesti SZDSZ-es politikusok, így nem tudni, miként tudnák megszólítani a vidéket.

Ez pedig létfontosságú feladat, mert a június 7-i választáson kiderült, hogy a liberális párt Budapest határain kívül nem létezik. Felmérések szerint a teljes lakosság körében 1 százalékos a támogatottsága, így jelenleg semmi esélys sincs arra, hogy ott legyen a következő parlamentben.

botrány az szdsz-ben SZDSZ liberálisok Fodor Gábor SZDSZ-ügyek Kóka János
Kapcsolódó cikkek