Közélet

SZDSZ-tisztújítás: nincs vége a bizonytalanságoknak

Három nappal az SZDSZ új elnökét is megválasztó tisztújító küldöttgyűlés előtt nem egyértelmű, hogy a döntéshozó több mint 600 küldött részt vehetne-e a tanácskozáson - írja a Népszava.

Két álláspont került szembe: az egyik szerint a tisztújítás előtt új küldötteket kellett volna választani, míg mások úgy vélik, a még tavaly tavasszal választott tagokkal is szabályszerű az ülés - írja a lap.

Minden kétség ellenére a párt ügyvivői testülete „alapos megfontolás után” végül amellett foglalt állást, hogy megtartják az elnökválasztást; a kifogásokat megalapozatlannak nevezték.

A testület megosztott volt a kérdésben: a 11 jelen lévő tag 6:5 arányban határozott – ráadásul egy olyan kérdésében, melyben a testületnek semmiféle hatásköre nincs.

Nem lenne most gond, ha tavaly áprilisban nem törlik egy rendkívüli küldöttgyűlésen az alapszabály azon passzusát, miszerint a küldöttek mandátuma két évre – két rendes tisztújító küldöttgyűlés közötti időre – szól. Akkor viszont döntéskényszerben voltak, miután kiderült: az egy évvel korábbi, Kóka Jánost pártelnökké választó gyűlésen többen csaltak.

csalás testület SZDSZ tisztújítás Kóka
Kapcsolódó cikkek