Közélet

Titokminiszter: "Az ügyészség nem költözött a Fidesz központjába"

"Laborc úr panasza alapján úgy tűnhet, intenzívebb nyomozati munkával több olyan tényt is feltárhattak volna a hatóságok, amelyek jobban segítették volna az ügy megismerését" - nyilatkozta a Népszabadságnak Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszter.

Ficsor úgy véli, nevetséges, hogy az UD Zrt. ügyében elődje, Szilvásy György lett gyanúsított. Arra a kérdésre, hogy akár még Laborc Sándor is azzá válhat, úgy fogalmazott: nem költözött át az ügyészség a Szentkirályi utcába, a Fidesz központjába.

Nem bukta el az NBH az UD-ügyet az NBH éléről önként távozó Laborc Sándor – szögezte le a Népszabadság kérdésére Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszter. Mint mondta, a céget érintő több ügyben is tart még a nyomozás. Laborc azért kérte felmentését, mert az a munka, amit ebben az ügyben az eljáró hatóságok részéről tapasztalt, a továbbiakban már nem teszi lehetővé, hogy úgy végezze tovább a dolgát a jövőben, mint ahogy azt eddig tette.

A történteket inkább úgy értelmezi a főigazgatónak meggyőződése, hogy az ő feljelentése megalapozott és helytálló volt, és hogy a szükséges nyomozati cselekmények el nem végzése vezetett az eljárások megszüntetéséhez, nem a feljelentés esetleges hiányosságai. Mint mondta, elfogadta, hogy az a légkör, ami az ügy körül kialakult, nem teszi lehetővé, hogy a jövőben ugyanolyan teljes értékű munkát végezzen, mint korábban. A miniszter közölte: nem állt szándékában meneszteni a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjét.

Egyesek szerint Laborc Sándor gyanúsított lehet az UD-ügy kapcsán – vetette fel a lap riportere, mire Ficsor úgy reagált: "Nem költözött át az ügyészség a Szentkirályi utcába! Attól, hogy Demeter Ervin tényként fogalmazza meg a vágyait, azok még megalapozatlanok maradnak." Ficsor nevetségesnek nevezte, hogy az UD Zrt. ügyében elődjét, Szilvásy  Györgyöt meggyanúsították. Szerinte Szilvásyt azért vonják felelősségre, mert teljesítette miniszteri kötelességét. Leszögezte: nem ő hozott nyilvánosságra személyes adatokat, hanem egy olyan fideszes politikus, aki nem is tagja annak a Nemzetbiztonsági Bizottságnak, amelynek a miniszter a kérdéses információkat átadta.

Ficsor szilvásy UD Zrt. NBH Laborc
Kapcsolódó cikkek