Közélet

UD ügy - Szijjártó mentelmi jogának felfüggesztését kérték

Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől a Fővárosi Bíróság – értesült a Népszava.

A politikust Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti, illetve Szilvásy György volt titokminiszter jelentette fel. A két tárcavezető Szijjártónak azt a nyilatkozatát sérelmezte, mely szerint törvénytelenül hallgattak le, figyeltek meg ellenzéki parlamenti képviselőket az UD. Zrt. ügyében. Az ügyészség azonban gyorsan lezárta a nyomozást, mondván, nem történt bűncselekmény. A miniszterek pótmagánvádat nyújtottak be, melyet a bíróság befogadott – ami legalábbis arra utal, hogy nem tartotta megalapozottnak az ügyészség az eljárást – írja a Népszava.

A pótmagánvád intézményének bevezetése óta először fordult elő, hogy nem a vádhatóság indítványára tárgyal mentelmi jog felfüggesztéséről a bizottság. Időközben a rendőrség befejezte az államtitoksértés, magántitok jogosulatlan megismerése, valamint számítógépes rendszer feltörése miatt az UD Zrt. vezetői ellen indult nyomozás egy részét. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint a két cégvezető, Tóth József és Horváth József nem követte el ezeket a bűncselekményeket.

Az ügy tavaly szeptemberben robbant ki, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentést tett az UD Zrt.-hez köthető bűncselekmények megalapozott gyanújával. Egyebek mellett államtitoksértés, többrendbeli befolyással üzérkedés, személyes adattal visszaélés, hivatali visszaélés, valamint szerzői jog megsértése, haditechnikai termékkel való visszaélés gyanúja merült fel.

A feljelentés szerint az egykori nemzetbiztonságiak alapította és a Fidesz két volt titokminiszterével jó kapcsolatot ápoló cég törvénytelen úton fért hozzá magán-, üzleti, illetve szolgálati és államtitkokhoz. Beépültek a rendőrség, a pénzügyőrség, az adóhatóság szervezetébe is. A lehallgatott beszélgetések szerint egy ügyvédi iroda technikai megfigyelésére is készültek. Az alapügy vizsgálata során gazdasági jellegű visszaélésekre utaló nyomok is felmerültek, az ezzel kapcsolatos eljárást bűncselekmény hiányában a napokban zárta le a vám- és pénzügyőrség.

Nemzeti Nyomozó Iroda pótmagánvád UD Zrt. NBH mentelmi jog Szijjártó Péter Nemzetbiztonsági Hivatal Parlament NNI
Kapcsolódó cikkek