Közélet

Újpest-Steaua meccs: megszólal a rendőrség

A rendőrségnek a beavatkozás előtt mérlegelnie kellett annak a nyolcezer embernek a biztonságát, akik a Szusza Ferenc Stadionban tartózkodtak az Újpest-Steaua meccsen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken az MTI-vel; román csendőrök szerint a magyar rendfenntartó erők csütörtökön későn avatkoztak be az Újpest-Steaua Bucuresti Európa Liga labdarúgó-mérkőzésen a szurkolók között kirobbant konfliktusba.

 Gheorghe Stan, a román csendőrség ezredese a Realitatea hírtelevíziónak azt mondta, hogy meglepte a stadionban jelen lévő rendvédelmi erők lassú reakciója, hiszen a román csendőrök már korábban kérték a beavatkozást - írja a BAMA.

A BRFK a közleményben azt írta: megfelelően biztosították a mérkőzést, megakadályozták a szurkolói csoportok összekeveredését, összecsapását, a román szurkolókat sem ideutazásuk, sem hazautazásuk során nem érte atrocitás. A rendőrség megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket az esetleges rendbontások megelőzése érdekében, a szurkolók stadionba történő beléptetését az Újpest FC biztonsági szolgálata végezte - tették hozzá. Mint írták, a mérkőzés félidejében kisebb rendbontás alakult ki a stadionban, a magyar és a román szurkolók is petárdákat dobáltak át a másik csapat szurkolóinak szektorába.

A rendőrök rövid időn belül megfékezték a rendbontókat, a román szurkolókat a részükre kijelölt szektor magyar szurkolóktól távolabbi részébe szorították. Erre a biztonsági intézkedésre azért volt szükség, hogy a román szurkolókat megvédjék az újpest-drukkerektől, a két tábor közötti távolság minél nagyobb legyen a további rendbontások megelőzése érdekében.

A rendőröknek a beavatkozás előtt mérlegelniük kellett annak a 7000-8000 embernek a biztonságát, akik a stadionban tartózkodtak - írta a rendőrség.

A BRFK hozzátette: a rendőrök dokumentálták a meccsen történt eseményeket és "a rendbontó személyek beazonosítása érdekében megtörténtek a szükséges intézkedések".

A labdarúgó mérkőzéssel összefüggésben összesen hét embert állítottak elő a rendőrök, további egy emberrel szemben tettek feljelentést, aki közbiztonságra különösen veszélyes eszközt birtokolt.

Mint arról tegnap beszálmoltunk, a magyar szurkolók az Újpest 2-1-es veresége után megkíséreltek rátámadni a vendég román szurkolókra.

rendőrség rendbontás Újpest-Steaua meccs
Kapcsolódó cikkek