Közélet

A szlovák nagykövet szerint rémtörténetek keringenek a nyelvtörvényről

Néhány hónapig még nem fognak büntetni a magyar nyelv használata miatt.

„Konkrét politikai célokat szolgál, hogy a szlovákai államnyelvtörvényről különböző rémtörténetek keringenek, amikből amúgy semmi semmi sem igaz. Így nem igaz a nemzetiségek brutális elnyomása” – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Peter Weiss, budapesti szlovák nagykövet, aki szlovák nyelven, tolmács segítségével tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: nem célja Szlovákiának a kisebbségi nyelvek korlátozása.

Hangsúlyozta, hogy néhány hónapig még nem fognak büntetni a magyar nyelv használata miatt, csupán figyelmeztetnek. Kiemelte azt is, hogy a korlátozás csak a közintézményekre, hivatalokra vonatkozik, azért nem lehet megbüntetni senkit, ha az utcán beszél magyar nyelven.

„Mindössze az integráció a cél a nyelvileg vegyes területeken, amire azért van szükség, mert a szlovákoknak eddig magyarul kellett volna megtanulniuk ahhoz, hogy hozzájuthassanak számukra fontos információkhoz” – magyarázta Peter Weiss.

Majd tételesen felsorolta, hogy Szlovákiában az oktatásban, az egészségügyben, a gazdaságban, a kultúrában, az igazságszolgáltatásban és a hitéletben továbbra is szabadon használhatja mindenki az anyanyelvét.

„A büntetés alapvetően csak megelőző funkciót tölt be, és az 5000 eurós szankció elsősorban a reklámokra vonatkozik majd többszöri szóbeli felszólítás után” – fogalmazott Weiss. Emlékeztetett: az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa szerint is összhangban van a nemzetközi normákkal a szlovákiai államnyelvtörvény.

nagykövet budapesti szlovák nagykövet Peter Weiss Szlovákia szlovák nyelvtörvény
Kapcsolódó cikkek