Közélet

Az "új pártot" alapító liberálisok az SZDSZ bejutása ellen dolgoznak?

Hétfőn a terézvárosi Vam Design pincehelyiségében új, szabadelvű szervezet alakult Szabadelvű Polgári Egyesület néven. Az alapítók között van az SZDSZ parlamenti frakciójának jó néhány tagja – írja a hvg.hu.

Mint azt már korábban megírtuk, a Retkes Attila vezetésével egyet nem értő szabaddemokrata politikusokból Szabadelvű Polgári Egyesületet jött létre.

A hvg.hu liberális forrásokból úgy tudja: az egyesületet egyelőre egy héttagú elnökség vezeti. Tagjai: Ara-Kovács Attila, Hankó Faragó Miklós, Litván Györgyné, Sándor Klára, Subasicz Éva, Világosi Gábor, Wittinghof Tamás. Nem tagja az egyesület vezetőségének néhány alapító: Magyar Bálint országgyűlési képviselő, valamint a frakció egykori tagjai közül Bálint György, Juhász Pál és ifj. Rajk László. Wittinghof Tamás, az SZDSZ-ből nemrég kilépett budaörsi polgármester arra a kérdésre, hogy az SZPE a későbbiekben párttá alakulhat-e, úgy felelt: „Minden elképzelhető, erről én most nem találgatnék.”

Juhász Pál, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a párt egykori mezőgazdasági szakpolitikusa tagadta, hogy az SZDSZ-szel akarnának rivalizálni.  „Semmi közünk a mostani SZDSZ-hez, sem negatív, sem pozitív értelemben” – szögezte le az egyesülete életre hívó Magyar Bálint is.

Az SZDSZ-frakció egyik, a hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó tagja szerint „valójában a SZPE tagjai egy pártot alapítottak, amelyet tudatosan nem pártnak, hanem egyesületnek neveznek, mert így a kezdeményezés több alapítója az SZDSZ-frakció tagja maradhat, miközben az SZDSZ-ből kilépettekkel – például Wittinghof Tamással – együtt már régóta nem az SZDSZ parlamenti bejutásáért vagy megmaradásáért dolgoznak, ellenkezőleg”.

Magyar Bálint liberális egyesület juhász pál retkes attila
Kapcsolódó cikkek