Közélet

Borulhat a kiegyezés az MSZP-n belül – Új arcok az országos választási bizottságban

Borulhat a hónapokkal ezelőtt megkötött kiegyezés a szocialista párton belül, erősen feltételezhető ugyanis, hogy többségi támogatás hiányában nem lesz elnökségi tisztújítás év végén az MSZP-ben. Az biztos, hogy a kampány alapköve a válságkezelő kormány teljesítménye lesz.

Feladatmegosztásról és menetrendről tárgyalt szerda késő délután az MSZP országos elnöksége, az országos választási bizottság és a megyei elnöki kar. Információink szerint a tanácskozáson elemezték azt az épp szerdán nyilvánosságra került közvélemény-kutatást is, amely az MSZP további gyengülését mutatja. Az okok között a vezetők elsősorban a házon belüli viták, a párt belső ügyeinek nyilvánosság előtt való tárgyalását látják, megoldásként pedig az MSZP kormányzóképességének erősítését. "Törvényszerű, hogy ha nem hisznek a jó szereplésben, akkor elfordulnak tőlünk" - tette hozzá a Népszabadságnak nyilatkozva az MSZP egyik meghatározó politikusa.

Úgy tudjuk, hogy - bár a kampány érdemi tartalmáról később döntenek - a választási időszakban a szocialisták a válságkezelő kormány teljesítményére, eredményeire kívánnak építeni. Ez három területre fókuszál: a munka, a bankokkal szembeni fogyasztóvédelem, illetve a közrend megerősítése. Úgy tudjuk, elsősorban utóbbiban éreznek erős lemaradást.

A belső egyensúlyt még felboríthatja, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben elmaradhat az év végére tervezett elnökségi tisztújítás. Mint ismert, hónapokkal ezelőtt azzal sikerült - elsősorban Lendvai Ildikó pártelnök konszenzusteremtésének köszönhetően - rendezni az európai parlamenti választás eredménye utáni (generációsnak látszó) viszálykodást, hogy egy kompromisszumos javaslat szerint "új, fiatal arcokat" is beemelnek az országos választási bizottságba, míg másik oldalon a miniszterelnök-jelölő - várhatóan decemberi eleji - kongresszuson tisztújítást hajtanak végre az elnökségben. Az ovb-bővítést alapszabályi hivatkozással "letolták" a választmánynak, erre szeptember 5-én kerülhet sor.

tisztújítás MSZP választási bizottság Lendvai
Kapcsolódó cikkek