Közélet

Czeizel: Antall József még ma is élne, ha eltették volna az őssejtjeit

Sajnos jellemző ránk, hogy a világban vannak olyan dolgok, amikről mi kevéssé veszünk tudomást – mondta a Figyelőnek Czeizel Endre orvos-genetikus az őssejtkutatással kapcsolatban.

Czeizel szerint az orvostudomány szempontjából az őssejtkutatás az egyik legnagyobb lehetőség.

Elmondta: őt eddig hat család kereste fel, akiknek súlyosan beteg volt a gyerekük, és tervezték, hogy Kínába, illetve Ukrajnába mennek őssejtterápiára, közülük kettővel találkozott a terápia után, de látható javulást egyiknél sem vett észre.

"Én azt gondolom, hogy a szülők jót tesznek a gyerekeikkel, ha elteszik az őssejtjeiket, mert ez egy hosszú távú egészségbiztosítás. Ha korábban lett volna ilyenre lehetőség, akkor biztos vagyok benne, hogy például Antall József ma is élne" - hangsúlyozta.

A génkutató a hetilapnak az új tipusú influenzával kapcsolatban elmondta: teljesen egyetért azzal, hogy a kormány 5 milliárd forintot költsön a veszélyeztetettek oltására. „A magzatnak az influenzavírus nem árt, de ha a várandósnak magas láza lesz, akkor 30 százalékkal megnő a fejlődési rendellenesség veszélye” – mondott egy példát saját területéről Czeizel az influenzavírus veszélyeire

influenza őssejtkutatás génkutatás Czeizel Endre
Kapcsolódó cikkek