Közélet

Egyre többen nem tudják fizetni a számlákat Békésben

Jelentősen emelkedett a lakosság és a vállalkozások, önkormányzatok közüzemi számlatartozása Békés megyében - számol be a beol.hu.

A szolgáltatók egyre gyakrabban szembesülnek az ügyfelek fizetésképtelenségével, és egyre gyakrabban kénytelenek a kapcsolóhoz vagy a csapokhoz nyúlni.

Összesen 2,3 milliárd forintnyi áramszámlával tartoznak már a Démász Zrt. Békés megyei ügyfelei. Ez közel 175 ezer adóst jelent, ami az ügyfelek 23 százaléka - írja a beol.hu.

Az áramszolgáltató adataiból az is kiderül, hogy az elmúlt év azonos időszakához képest ez közel 10 százalékos növekedést jelent ügyfélszámban és hátralék összegében egyaránt.



Ebben az évben a Démász már több mint 8000 ügyfelénél függesztette fel a szolgáltatást, azaz kapcsolta ki az áramot, nagyobb részt lakossági fogyasztók és vállalkozások esetében. Ilyenkor, ha az adós újra szeretné használni az elektromos eszközeit, az elmaradt tartozáson túl még 16 ezer forint visszakapcsolási díjat is ki kell fizetnie. Ennek ellenére az érintett ügyfelek közel 60 százaléka dönt úgy, hogy kéri a visszakapcsolást.

Hasonló a helyzet a gázszolgáltató, az Égáz-Dégáz Zrt. háza táján is. A társaság kintlévősége folyamatosan növekszik.

Egy év alatt mintegy 10 ezerrel emelkedett az adósok száma a Békés Megyei Vízművek Zrt.-nél is. Idén június 30-ig több mint 100 millió forinttal nőtt a lakossági kintlévőség.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Békés megye fizetésképtelenség számlatartozás szolgáltatók
Kapcsolódó cikkek