Közélet

Legyen McDonald's Tibetben? - A dalai láma globalizmus párti

A modern felfogásásáról ismert dalai láma nemcsak a kapitalista gazdaságnak, hanem a globalizációnak is lelkes támogatója – összegzi a kitekintő.hu a tibeti vallási vezető legújabb könyvét

A The Leader’s Way című könyv írói a vallás és az üzlet párosítására tettek kísérletet a buddhizmus alapértékeire építve. A 14. dalai láma és egy nemzetközi menedzsment szaktanácsadó, Laurens van den Muyzenberg közös munkájából kiderül, a dalai láma korábbi kizárólagos elkötelezettsége az alapvető emberi értékek és a tibetiek ügye mellett az elmúlt években kiegészült a globális gazdaság és a jólét igazságos elosztása iránti figyelemmel - írja a lap.

„Én alapvetően a globalizáció támogatója vagyok” – nyilatkozta a láma, amit azzal is magyarázott, hogy ha olyan szervezeteket kell találni, amelyek rendelkeznek megfelelő kapacitással a világ jobbítására és fejlődésének elősegítésére, akkor azok a multinacionális vállalatok. Hozzátette, hogy a hangsúly a felelősségteljes irányításon, nem pedig a nyerészkedésen van.

A tibeti emigráns kormány vezetője a pénzügyi válság kirobbanásának hátterében is ennek a szemléletmódnak a hiányát, a vállalatvezetők túlzott mohóságát látja. A dalai láma könyvében támogatja a szabad piacgazdaságot és egyáltalán nem tartja jónak, hogy az államok túl szigorú szabályokat akarnak felállítani a pénzügyi piacok korlátozása céljából. Nem ért egyet ugyanis a globalizáció ellen harcolókkal, azokkal, akik nem hajlandók elfogadni a buddhista bölcsesség egyik alappillérének számító tézist, miszerint minden romlandó és minden állandó változásnak van kitéve, így a világ is folyamatosan változik, ezúttal az országok összefonódásának irányába.

dalai láma Tibet globalizáció
Kapcsolódó cikkek