Közélet

Ma eltűnnek a Szaturnusz gyűrűi

Augusztus 11-én a Szaturnusz jellegzetes, sárból és jégdarabokból álló gyűrűje élével fordul a Nap felé, így szinte semennyi fény nem verődik vissza róla. A földi szemek számára a gyűrű emiatt láthatatlan lesz.

A Szaturnuszt 274 kilométer széles gyűrűk veszik körül, amelyek mindössze 9 kilométer vastagok, sár és jégdarabok alkotják őket.

Visszaverik a Nap fényét, ezért láthatóak, legalábbis általában.

Minden 15 évben a Szaturnusz úgy fordul, hogy a gyűrűk élükkel fordulnak a Nap felé, így a fényvisszaverődés hiányában gyakorlatilag eltűnnek – mondta a SPACE.comnak a NASA Cassini küldetésének egyik szakértője.

A tudósok számára rejtély, hogyan keletkeztek a Szaturnusz gyűrűi, bár valószínű, hogy valamilyen ütközés folyamán jöttek létre.

A Szaturnusz egyenlítője a Földhöz hasonlóan, bár annál jobban, 27 fokos szögben dől. Ennek következtében, ahogy a bolygó megkerüli a Napot, a Földhöz hasonló évszakok alakulnak ki két féltekén.

A Földdel ellentétben a Szaturnusznak 29,7 évig tart megkerülni a Napot. 15 évenként, a tudósok által napéjegyenlőségnek nevezett időszakban a Szaturnusz gyűrűjének síkja a Nappal egy vonalba kerül, amelyek így eltűnnek.

NASA gyűrű Szaturnusz Cassini
Kapcsolódó cikkek