Közélet

Kizárta a pártot alapító börtönőröket és rendőröket a Liga

A Liga kizárta tagjai sorából a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségét, mert több tagszervezete pártot alapított. Gaskó István, a Liga elnöke szerint a pártalapítás megbocsáthatatlan – tudósít a Népszabadság.

Feszültséget keltett a Liga és a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) viszonyában, hogy utóbbi tagszervezetei közül három rendvédelmi szakszervezet tagjai - a tűzoltók, a vámosok és a börtönőrök - Szövetség az Egységes Magyarországért néven pártot alapítottak.

Az új párt élére Kajsza Zoltánt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnökét választották. Az indokolás szerint elégtelennek ítélték a szakszervezetek számára nyíló érdek-képviseleti lehetőséget. A Liga ragaszkodik a pártsemlegességhez, vezetésének érvelése szerint rendvédelmi szakszervezetek nem szervezhetnek pártot, tagjaik be sem léphetnek politikai tömörülésbe. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke ezzel kapcsolatban idézte a szolgálati törvényt, amely azt mondja ki, hogy katonák, a nemzetbiztonsági szolgálatokhoz tartozók, valamint rendőrök nem lehetnek pártok tagjai, tűzoltók, vámosok és börtönőrök viszont csak párttisztséget nem viselhetnek – írja a Népszabadság.

Akkor a Liga és a rendvédelmiek szövetsége is tagadta, hogy napirenden lenne emiatt az FRDÉSZ kizárása, a napokban azonban pont került az ügy végére: az FRDÉSZ szövetségként már nem tagja a konföderációnak. Honlapjuk szerint mindazonáltal Kajsza Zoltán továbbra is az érdekvédelmi szövetség elnökségének tagja. Igaz, az FRDÉSZ-ben az elnökség tagjait saját tagszervezeteik delegálják a testületbe, s a visszahívás joga is a tagszervezeté.

Gaskó István, a Liga elnöke tegnap úgy nyilatkozott: a pártalapítás megbocsáthatatlan. A kizárás egyébként szerinte nem nagy horderejű ügy, hiszen az FRDÉSZ 22 ezer tagjából 21 ezer belépett a Ligába.

LIGA Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége szakszervezet FRDÉSZ
Kapcsolódó cikkek