Közélet

Pusztulás a paradicsomban - 150-re becsülik a cunami áldozatait

Legalább százötven ember vesztette életét a magyar idő szerint tegnap este lecsapó Csendes-óceáni cunamiban.

"Soha nem láttam ilyen pusztulást" - mondta a CNN-nek Daniela Brusani, a Csendes-óceáni Szamoa szigetére lecsapó cunami egyik túlélője. Helyi idő szerint a hajnali órákban a sziget közelében a Richter-skála szerinti 8-8,3-as erejű tengerrengés után alig 15 perccel legalább kettő, egyenkét hat méternél is magasabb óriáshullám csapott le Nyugat- és Kelet (Amerikai) Szamoára, majd alig egy órával később a Tonga-szigetekre.

Egyedül Nyugat-Szamoán száz fölé becsülik az áldozatok számát, Amerikai-Szamoán 15-20, Tongán eddig 12 áldozata volt a cunaminak. A Szamoai és a Tongai-szigetvilág apróbb szigetei közül többet teljesen elborított az ár, a halottak és eltűntek számát egyelőre csak megbecsülni lehet, de a hatóságok 150-nél is több áldozattól tartanak.


Nagyobb térképre váltás

Szamoa tengerparti részein teljesen összeomlott az infrastruktúra és a kommunikációs hálózatok, az egyedüli kapcsolatot a rádió jelenti a külvilággal. Az amerikai hadsereg Csendes-óceáni támaszpontjairól már megindult a segítség. A Szamoai-haditengerészeti támaszpont csak kisebb károkat szenvedett.

A cunami okozta anyagi károkat egyelőre megbecsülni sem lehet. A szigetvilág fő bevételi forrásának számító turizmushoz szükséges tengerparti infrastruktúra gyakorlatilag megsemmisült.

Szamoa tengerrengés cunami
Kapcsolódó cikkek