Közélet

Virtuális rendőr segíthet azonosítani a tetteseket

Az Észak-karolinai Egyetem munkatársainak kutatásai szerint az Egyesült Államokban sokszor tévesen rendelnek el letartóztatást, mert a szemtanúkat az azonosítást vezető nyomozó befolyásolja. Ezt küszöbölheti ki az új módszer.

Brent Daugherty és kollégái azt vizsgálták, mi történik, amikor a szemtanúk a rendőrségen azonosítják az állítólagos bűnelkövetőket. A kutatás alapja egy 2003-as felmérés volt. Eszerint 130 New Yorkban letartóztatott személyről igazolta később a DNS teszt, hogy tévesen került börtönbe, az esetek 77 százalékában a hiba oka a szemtanúk téves azonosítása volt - tudósít a NewScientist. 

Hogy a részrehajlást elkerüljék, az Észak-karolinai Egyetem munkatársai kifejlesztették "Garcia őrmestert", egy három dimenziós avatart, amely hangfelismerő szoftvere segítségével végigvezeti a szemtanúkat az azonosításon.

A virtuális rendőrt 260 személyen tesztelték, akiknek egy állítólagos pénztárcalopásról szóló videót mutattak.

Az egyik csoport tagjai egy kívülálló ember segítségével azonosították az elkövetőt, míg a másik csoport "Garcia őrmesterre" támaszkodott.

Az eredmények szerint a mesterséges rendőr legalább olyan jól működött, mint a kívülálló személyi segítség. Daugherty most terepen teszteli a virtuális rendőrt.

szemtanú New York azonosít rendőr
Kapcsolódó cikkek