Közélet

A lakosság 49 százaléka elítéli a melegek kapcsolatát az Egyesült Államokban

A Pew Research Center friss kutatása szerint az amerikaiak többsége támogatná az azonos nemű párok állami szinten elismert, széles jogköröket biztosító együttélési formájának lehetővé tételét, de magát a házasságkötést továbbra sem engedélyezné számukra – olvasható az ELTE TÁTK hírlevelében.

A kutatás szerint tovább emelkedett azon amerikaiaknak a száma, aki szerint lehetővé kell tenni, hogy a meleg párok az állam által elismerve, a házastársakéhoz hasonló jogkörökkel rendelkezve hivatalosan is összekössék az életüket. Az élettársi kapcsolat törvényi szintre emelését a válaszadók 57 százaléka támogatja jelenleg. A támogatók aránya az egy évvel korábbi lekérdezés során 54, a 2003-as első megkérdezés során pedig csak 45 százalék volt.

Miközben az élettársi forma támogatottsága nőtt, a melegházasság legalizálását támogatók aránya gyakorlatilag változatlan maradt. A társadalom többsége (53 százaléka) továbbra is ellenzi, és csak 39 százalék támogatja az azonos nemű párok házasságkötésének elismerését. A melegházasságot ellenzők körében egyébként körülbelül minden harmadik személy támogatja csak a polgári egyesülést, míg a melegházasságot pártolók körében 94 százalékos támogatottságot élvez a bejegyzett élettársi viszony bevezetése.

A melegkapcsolatok a fiatalok, a magasan képzettek és a nők körében élveznek nagyobb arányú pozitív megítélést. Az egyes korosztályok közül a 30 év alattiak támogatják kiemelkedően nagy, 68 százalékos arányban az egynemű párok kormányzati szinten elismert együttélését. A felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek 70, a középiskolai végzettségűek már csak 47 százaléka pártolja a polgári egyesülést.

A Pew kutatói a felmérés során a homoszexualitás társadalmi megítélésére is rákérdeztek. A válaszok szerint a társadalom egy jelentős része, 49 százaléka erkölcsileg elítélendőnek tartja a melegkapcsolatokat, 9 százalék viszont úgy véli, nem ütközik erkölcsi aggályokkal. A társadalom több mint harmada ugyanakkor úgy gondolja, a homoszexualitás megítélése nem morális kérdés.

Az amerikai lakosság szerint a melegek a társadalom egyik leginkább diszkriminált réteget képezik. A megkérdezettek kétharmada véli úgy, hogy a melegek a hátrányos megkülönböztetés különböző formáival kénytelenek szembenézni a társadalom részéről, és ez nagyobb arány, mint amit például a fekete bőrű vagy a muszlim csoportokról feltételeznek

házasság meleg élettársi kapcsolat Pew Research együttélés
Kapcsolódó cikkek