Közélet

B-terv – 15 tonnás bombát készített Washington

A MOP (massive ordance penetrator) célja nevéhez mérten a rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védett katonai objektumok, bunkerek megsemmisítése. A különleges fegyver előállítását felgyorsította az Egyesült Államok, ami az Iránnal kapcsolatos B-tervre való felkészülésre utal.

A MOP olyan, a föld alá rejtett fegyverek megsemmisítésére képes, amelyeket akár több mint négyezer kilogrammnyi betonnal védenek. A 15 tonnás szerkezet az amerikai hadsereg legnagyobb, nem atom típusú fegyvere lesz, méghozzá a vártnál hamarabb, a Pentagon ugyanis gyorsítja a gyártását – tudósít az AP.

A 2 400 kilogrammnyi robbanóanyagot szállító MOP több mint tízszer erősebb elődjénél és egy 52 millió dolláros projekt keretében éri el célállomását, Iránt B-2-es lopakodó bombázók segítségével. A Pentagon illetékesei megerősítették, hogy a MOP célja az Észak-koreai és iráni atomlétesítményekhez hasonló objektumok megsemmisítése, de nem neveztek meg konkrét célpontot.

A jelek szerint az Egyesült Államok a hamarosan kezdődő Iránnal folytatott tárgyalások ellenére is készül a B-tervre vagyis az esetleges katonai fellépésre. Erre utal, hogy Robert Gates védelmi miniszter korábban közölte: csak idő kérdése, hogy Irán ellen támadást indítsanak. A MOP tesztelése 2007-ben kezdődött, de a folyamat költségvetési okokból lassult. A kormány múlt nyáron döntött úgy, hogy a projektet eredeti sebességére gyorsítja vissza.

Irán bomba lopakodó bombázó
Kapcsolódó cikkek