Közélet

Hogyan oldható meg a kampányfinanszírozás? - Asztalon a javaslat

Ellenőrzött kampányszámla, rövidebb kampányidőszak, piaci árakhoz közelítő, megemelt költségvetési plafon – így foglalható össze röviden a Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország által csütörtökön Budapesten bemutatott kampányfinanszírozási törvénymódosítási javaslat.

A Freedom House Europe igazgatóhelyettese szerint kutatások bizonyítják, hogy a megoldatlan párt- és kampányfinanszírozást tartja a legtöbb hazai és külföldi szervezet a magyarországi korrupció legfőbb okának.

Molnár Bálint úgy fogalmazott: „A jelenlegi kampányfinanszírozási rendszer átláthatatlan és politikai korrupcióra ad lehetőséget, ami alapjaiban ássa alá a demokratikus intézményrendszerbe vetett állampolgári bizalmat."

Molnár hozzátette, felelőtlenség lenne nekivágni a 2010-es választásoknak a jelenleg hatályos szabályozással, hiszen borítékolható, hogy a pártok ismét nem lesznek képesek betartani a törvény előírásait. A javaslat nem vállalkozik ugyan a pártfinanszírozás kérdéseinek teljes körű rendezésére, de kísérletet tesz a kampányfinanszírozás átláthatóvá, és ellenőrizhetővé tételére.

Molnár Bálint kampányfinanszírozás Alexa Noémi törvénymódosítás
Kapcsolódó cikkek