Közélet

"Megígértük Lacinak az újrázást!" Ki lesz az uniós biztos?

Meglepő eredményt hozott az MSZP kedd esti elnökségi ülése; a szocialisták ugyanis uniós biztosnak nem egyetlen nevet, hanem több személyt is javasoltak.

Az éjszakába nyúló tanácskozás végeredménye egy öt fős rangsor: Veres János volt pénzügyminiszter, Herczog Edit EP-képviselő, Andor László közgazdász, EBRD igazgatósági tag, Kovács László jelenlegi EU-biztos és Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár. Az első helyezett Veres az elnökség tíz tagjának nyolc szavazatát kapta meg.

Az öt névből a kiszivárgott hírek szerint azonban csak hárman remélhetik komolyan, hogy megnyerik az uniós posztot. Hosszú ideig Kovács László tűnt befutónak - a Népszabadság információi szerint még a párt legfelsőbb szintjein is azt állították: "megígértük Lacinak az újrázást".

Veres régóta a kalapban volt, a volt pénzügyminiszter tudatosan készült is a feladatra. Ennek egyik bizonyítéka, hogy nemsokára angol nyelvvizsgát tesz; a vele szemben leggyakrabban felhozott ellenérv ugyanis a nyelvtudás hiánya.

Andor pozícióit gyengíti, hogy a párt felsővezetésének egy része "csakazértis" alapon pártpolitikust szeretne a posztra, bizonyítván: "nem hajlunk be a Fidesz idő előtt jelzett támadásai előtt." (Az ellenzéki párt ugyanis kiszivárgott információk szerint megüzente az MSZP-nek, hogy jelöljenek bárkit, kikezdik) Andor pozícióját viszont erősítheti, hogy a párthoz erősen köthető ugyan, de mégiscsak független és elismert szakember. Ráadásul több megbízható forrásunk szerint José Manuel Barosso bizottsági elnök megüzente a magyar kormányfőnek: ha nem pártpolitikust jelöl, Magyarország erősebb biztosi széket remélhet az núj bizottságban, mint a Kovács László vezette vérszegény adóügyi "tárca".

uniós biztos MSZP andor lászló Kovács László Veres János
Kapcsolódó cikkek