Közélet

"Munkát-Békét-Biztos megélhetést!" - Tüntetés pártok nélkül

Tudomásul vette és biztosítja a Budapesti Rendőrfőkapitányság azt a szegénység elleni tiltakozó menetet, amelyet a Magyar Szociális Fórum és az Otthonvédő összefogás szervez november 8-ra, vasárnapra a fővárosban – jelentette be a Szociális Kerekasztal csütörtökön.

A Munkát-Békét-Biztos megélhetést! - jelszó jegyében tartandó felvonulást és gyűlést békés, demokratikus, méltóságteljes szellemben rendezik meg, pártzászlók nélkül. Világnézeti, politikai hovatartozástól függetlenül mindenkire számítanak, aki gátat akar vetni az elszegényedésnek, az elbocsátásoknak, a munkavállalókkal szembeni jogtalanságoknak, a puszta fizikai létet fenyegető megszorításoknak, a kizsákmányolásnak, a népnyúzásnak.

"Tűrhetetlen, hogy miközben egyre többen nem tudnak megélni a bérükből és a fizetésükből, a nyugdíjukból és a kis vállalkozásukból, állami vezetők százmilliós végkielégítésben részesüljenek, és egy szűk réteg milliók nyomorából húzzon hasznot. Elegünk van abból, hogy négytagú családnak 120 ezer forintból kelljen tengődnie, míg mások tíz milliót visznek haza havonta. Hogy családok százezreinek arról kelljen dönteniük, egyenek-e vagy adósságot törlesszenek, s ezen állapot logikus következményeként felüsse fejét az éhhalál – mint történt az 53 éves munkásnő esetében, aki becsületesen törleszteni akarta az adósságát, ezért nem evett" – áll abban a felhívásban, amellyel több tucat társadalmi-, érdekvédelmi-, politikai és szakszervezet fordult az emberekhez, kiállásra ösztönözve őket magukért, családjukért, egymásért.

Ma a lakosság 60 százaléka él a létminimum körüli szinteken. A szegénységnek nincs bal- és jobboldali előjele, egyaránt sújt jobbra és balra szavazót. A cél tehát közös: munkához, emberhez méltó megélhetéshez kell juttatni mindenkit, emberi és társadalmi jogai alapján. Mi ebben a szellemben küldjük hívó üzenetünket a jövő vasárnapi tüntetésre minden tisztességes honfitársunknak, akinek szívügye egy igazságosabb társadalom, az egyenlőtlenség csökkentése, a magyar nemzeti fejlődés, az ország jövője – mondta Simó Endre, a felvonulást rendező Magyar Szociális Fórum szervezője. A november 8-i szegénység elleni menet résztvevőit a Szabadság térre várják fél kettőre.

 

Magyar Szociális Fórum szegénység Munkát-Békét-Biztos megélhetést Otthonvédő Összefogás felvonulás tüntetés
Kapcsolódó cikkek