Közélet

Olcsóbban perelhetjük munkaadónkat

Jövő januártól olcsóbban pereskedhetnek a munkavállalók a munkaügyi jogvitákban. Az új költségkedvezmény bátoríthatja a munkavállalókat.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének javaslata alapján a költségkedvezmény azokat a dolgozókat illeti majd meg, akiknek a per által érintett  munkaviszonyból származó átlagkeresete nem haladja meg a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset két évvel korábbi mértékének a kétszeresét – tájékoztatta a Világgazdaságot az igazságügyi és rendészeti tárca. A munkavállalói költségkedvezmény teljes költségmentességet nyújt a per egész tartamára.

Mint emlékezetes, tavaly februárban megszűnt a munkaügyi perek tárgyi költségmentessége. A munkavállalót, amennyiben elveszti a pert – az „ellenfél” ügyvédi kiadásain túl – a procedúra kezdetekor le nem rótt illeték terheli. Ez a pertárgy értékének 6 százaléka, amely például a munkaviszony megszűnése okán követelt egyévi átlagkereset esetén havi 200 ezer forintos juttatással számolva majdnem 150 ezer forint. Tetézhetik még akár több százezer forintos szakértői költségek, továbbá a tanúdíjak is.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

jogszabály Cégjog pereskedés
Kapcsolódó cikkek