Közélet

Új Shakespeare darabot fedezett fel a plágiumkereső szoftver

A Pl@giarism nevű programot arra használják az amerikai egyetemek, hogy kiderítsék, nem lopott-e néhány gondolatot a diák egy másik szerzőtől. Mint kiderült, a szoftver többre is képes, hiszen éppen most oldott meg egy évszázados rejtélyt.

A tudósok hosszú ideje vitatják a III. Edvárd uralma című darab szerzőségét. Sir Brian Vickers, a Londoni Egyetem professzora most a plágiumkereső szoftver és saját szakértelme bevetésével úgy tűnik, megoldotta a rejtélyt. A vizsgálat során a Pl@giarism 200 olyan, legalább három szóból álló láncot fedezett fel a műben, amely Shakespeare darabokban fordul elő. A különböző szerzők alkotásaiban az egyezések száma általában 20 körül mozog – írja a TIME magazin.

Vickers szerint az azonos kifejezéseket kigyűjtve a darab szövetét fonalakra lehet bontani, eszerint a III. Edvárd uralma Shakespeare és szintén sikeres kortársa, Thomas Kyd közös alkotása. Az egyezések száma a Kyddel történő összevetés esetében is 200 körüli. A professzor becslése szerint ő írhatta a darab 60 százalékát, a fennmaradó 40 százalék pedig Shakespeare-é.

Kérdés, hogy a befutott, 32 éves Shakespeare miért fogadta társszerzőnek a kevésbé sikeres Kydet? A válasz a londoni színházi életben rejlik, a korabeli teátrumok erős versenyben álltak a darabokért, ezért a szerzők igyekeztek a lehető leggyorsabban elkészíteni a darabokat, ennek egyik módja a közös munka volt.

Vickers szerint a III. Edvárd uralma tipikus munkamegosztást mutat: Shakespeare három kezdő jelenetet írt, egyet pedig a darab végére, hogy keretbe foglalja a művet. A professzor úgy véli, a darab jó, annak ellenére, hogy nem teljesen konzisztens: egyes, Shakespeare által bevezetett karakterek később nem térnek vissza.

Kyd III. Edvárd uralma darab Shakespeare
Kapcsolódó cikkek