Közélet

Új szabályok a felszámolási eljárásoknál

A hitelezői választmányok javaslatot tehetnek az árverezésre kerülő vagyon minimális árára a szerdától induló felszámolási eljárásokban - egyebek mellett ez a szabály is szerepel a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályban.

Az árverési hirdetményt a felszámolónak a Cégközlönyben kötelező megjelentetnie, emellett a saját honlapján, sajtótermékekben, és a helye szerinti önkormányzat hirdetőtábláján is megjelentetheti. Ingatlan esetén a pontos ingatlan-nyilvántartási adatokat, ingóságoknál azok jellegét - például gépjármű, tenyészállat - is meg kell jelölni a hirdetményben, amely a becsértéket (irányárat) - is tartalmazza.

Az ajánlati biztosíték - amit az ajánlattevő köteles letenni - 10 millió forint irányár alatt 5 százalék, afelett pedig 3 százalék.

A rendelet kimondja, hogy a kedvezőbb árbevétel és a foglalkoztatási szempontok miatt a felszámoló a telephely vagyonát együtt adja el. A hirdetménynek tartalmaznia kell azt is, hogy amennyiben az egyben értékesítés nem sikerül, akkor a felszámoló mely vagyontárgyakat adja el egyenként. Nem lehet eladni a vagyont, ha az ajánlat nem éri el a megszabott minimálárat, vagy annak hiányában a becsérték felét. A hitelezői választmány kérheti a felszámolótól, hogy a becsérték fele, vagy afeletti összeg legyen a minimálár.

Ha legalább egy ajánlat eléri a 10 millió forintot, akkor az ártárgyalást közjegyző jelenlétében kell lefolytatni. A bemutatóra szóló értékpapírt a felszámoló befektetési szolgáltatónak értékesítheti. A dematerializált értékpapírt csak a zárolása után lehet eladni.

hitelezői választmányok ártárgyalás felszámolási eljárás cégközlöny minimálár ajánlati biztosíték árverési hirdetmény
Kapcsolódó cikkek