Közélet

Meg sem nézték Zuschlag-pályázatait, csak fizettek

A beérkezett pályázatokat tartalmilag nem ellenőrizték a fővárosi önkormányzatnál, szakértőket nem vontak be az értékelésbe, a helyszíni ellenőrzés kérdése pedig fel sem vetődött – hangzott el a Zuschlag-per ma (hétfőn) délután tartott tanúmeghallgatásán. Danielisz Béla, a hivatal Városrendészeti Bizottságának elnöke ismerte el mindezt Fodor Endre tanácselnök bíró kérdéseire válaszolva.

Danielisz Béla, a fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának tagja, a Városrendészeti Bizottság elnöke tett ma (hétfőn) délután tanúvallomást a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Mint elmondta: egy-egy pályázati kiírásra 2002-2004-ben átlagosan 180-200 pályázat érkezett be - írta helyszíni riportjában a baon.hu.

Általános értékelési szisztéma nem létezett, a bizottság minden tagja önállóan, a maga szempontjai szerint értékelte a beérkezett anyagokat.

A bizottság a pályázatokat támogató döntéseit egyhangúan hozta, és
ezeket a közgyűlés is általában egyhangú szavazással fogadta el – jelentette ki. Fodor Endre bíró kérdésére azt is elmondta a tanú: a pályázatokat kizárólag adminisztratív módon, formai szempontok szerint
ellenőrizték, szakértőket nem vontak be az értékelésbe, a helyszíni
ellenőrzés kérdése pedig fel sem vetődött.

A vádiratban összesen 14 olyan pályázat szerepel, mellyekkel a Zuschlag-féle egyesületek milliós nagyságrendű összegeket nyertek el a fővárosi önkormányzattól.

Korábban a fővárosi önkormányzat egyik pályázati ügyintézője elmondta a bíróság előtt: a vádiratban szereplő egyesületek (például Biztos Pont, Hoppá, Vörös Fenyő) önkormányzathoz benyújtott anyagai véleménye szerint nagyon alacsony színvonalúak voltak, de feladatai közé nem tartozott a pályázatok szakmai értékelése, csupán az adminisztráció, a döntések, szerződések előkészítése és végrehajtása.

zuschlag-ügy pályázatok korrupció botrány
Kapcsolódó cikkek