Közélet

Napirenden a költségtérítés - Mennyit fizessenek a képvislők?

Ha nem érkezik hozzá módosító javaslat, ma újra szavaz az Országgyűlés a képviselői költségtérítésről szóló törvényről, amelyet júniusban fogadott el a Ház. A mostani változtatást az indokolja, hogy a nyár elején megszavazott törvénnyel nem valósult meg a képviselői jövedelmek csökkentése.

Az MSZP-s Göndör István által jegyzett javaslat éppen azt eredményezte, hogy több képviselőnek jelentősen nőtt volna a költségtérítése. Csak egy példa: a két nagy párt frakcióvezetője, az MSZP-s Mesterházy Attila és a fideszes Navracsics Tibor jelenlegi 266 ezres költségtérítése bruttó 862 ezer lett volna. Ezt elkerülendő Göndör István most úgy változtatna a törvényen, hogy átírná az úgynevezett választókerületi pótlék rendszerét. A választókerületi pótlék alapján állapítja meg ugyanis a törvény a költségtérítés mértékét.

Göndör a képviselői költségtérítés szabályozásával azt akarta elérni, hogy az eddigi képviselői tiszteletdíjat, a különböző parlamenti tisztségekért járó pótdíjat, továbbá a költségtérítés összegét a jelenlegi szabályok szerint határozzák meg, de vonják adózás alá. A júniusban elfogadott törvény szerint minden képviselő dönthetne, hogy vagy nem gyűjti a számlákat, és ebben az esetben a bevételének tíz százalékát tekinti költségnek, vagy számlákat gyűjt, és előzetesen megbecsüli, hogy bevétele hány százalékát tudja elszámolni az év folyamán. Göndör számításai szerint az előbbi megoldás esetén a képviselőknek havi nettó több tízezer forintos jövedelemcsökkenéssel kell számolniuk.

Júniusban nagy többséggel fogadta el az Országgyűlés a törvényt: az MSZP mellett a Fidesz, a KDNP és a függetlenek között ülő MDF-esek is megszavazták, az SZDSZ ellenezte. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója lapunknak azt mondta, valószínűleg támogatják a módosítást, de erről csak közvetlenül a mai parlamenti ülés előtt dönt a frakció. Az ellenzéki párt politikusa szerint a módosítás jobb a jelenlegi szabályozásnál: a képviselők tiszteletdíja nem, ám a költségtérítés rendszere változna, a képviselők minden jövedelmük után adóznának.

Az SZDSZ vélhetően továbbra sem áll ki a törvény mellett, mert a szabályozást látszatmegoldásnak tartja. A liberális frakciótól lapunknak nyilatkozó Hankó Faragó Miklós azt mondta, a törvény nem korrekt, ráadásul becsapja a választókat. Az SZDSZ szerint ezért a képviselői tiszteletdíjak rendszerét kellene újragondolni. Hankó Faragó megjegyezte: a képviselők tiszteletdíja nevetségesen alacsony a cégvezetők fizetéséhez képest, pedig a parlamenti munka nem jelent alacsonyabb szintű felelősséget. A liberálisok szintén az ülésnap előtt döntenek a törvénymódosítás támogatásáról.

Ami változhat

A képviselő választókerületi pótléka havonta a tiszteletdíjának 60 százaléka lenne, ha a képviselő budapesti, 90 százalék, ha választókerületi szék-helye a fővárostól 50 és 100 kilométer között van, a Budapesttől 300 kilométernél messzebbi választókerület esetében pedig 160 százalék.

A számításnak az a lényege, hogy a tiszteletdíjhoz viszonyított választó-kerületi pótlék 50 kilométerenként 15 százalékkal lenne magasabb.

A számításnak az a lényege, hogy a tiszteletdíjhoz viszonyított választó-kerületi pótlék 50 kilométerenként 15 százalékkal lenne magasabb. -->

képviselők Parlament költségtérítés
Kapcsolódó cikkek