Közélet

Weiss: A nyelvtörvény nem a magyar holokauszt

A magyar–szlovák viszony 95 százalékban jó. A maradék 5 százalékért pedig leginkább a fel nem dolgozott történelmi traumák a felelősek – mondta Szlovákia magyarországi nagykövete a Savaria Egyetemi Központban tartott előadásán.

Peter Weiss hétfőn délután hangsúlyozta: a magyar– szlovák kapcsolatok rendezésében kulcsszerepe van a fiataloknak, illetve a két ország ifjúsága közötti kommunikációnak. Mindkét ország az és az Észak-Atlanti Szövetség tagja, ugyanazon viselkedési keretek és intézményrendszerek részesei, emiatt a politikusoknak nincs akkora mozgásterük, hogy jelentősen erősíthessék az országok közötti bizalmatlanságot.

Weiss szerint Magyarország számára Trianon, Szlovákiának pedig a bécsi döntés jelenti az örökké fájó sebet. A politikusok pedig erre tesznek rá néhány lapáttal, amikor a sérelmeket a választókért folytatott harcban eszközként használják fel.

A nagykövet meglátása szerint legalább 20 év kell ahhoz, hogy a magyaroknak és a szlovákoknak olyan történelemkönyvük legyen, mint a korábban örökös ellenségnek számító németeknek és franciáknak. A folyamat elkezdődött, a történészek már tudnak kulturáltan, szakmai terminológiát használva, tudományos érveket felsorakoztatva kommunikálni egymással.

A nyelvtörvénnyel kapcsolatban azt mondta: a nyelvtörvény – egyes hazai lapok megfogalmazásával ellentétben – nem a magyar holokauszt.

A Ján Slotával összefüggő felvetésre Peter Weiss azt felelte, nem azért látogatott el a Savaria Egyetemi Központba, hogy megvédje a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt elnökét, mellesleg az nem is akarta, hogy Magyarországon  nagykövet legyen.

 

Szlovák weiss Slota holokauszt
Kapcsolódó cikkek