Közélet

A karácsonyban vagy a választásokban bízunk?

2009-ben még egyetlen hónapban sem volt olyan jó az internetezők közhangulata, mint novemberben – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A hvg.hu NetHangulat index 2 pontot nőtt, és jelenleg idei maximumán, 24 ponton áll – az optimisták aránya 15 százalék, az internetezők négyötöde azonban továbbra is úgy látja, Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok.

Az NRC Piackutató  négy esztendeje méri az internetes társadalom véleményét közéletünk állapotáról és a közeljövőt illető várakozásairól. Az index 2005 őszén még 40 pont feletti (és a választások környékén az 50 pontot is megközelítő) értéket vett fel, de  idén tavasszal már csak 17 ponton állt – ennél is volt azonban lejjebb: a gazdasági válság, súlyosbítva a miniszterelnök lemondásával és a jelöltkeresés körüli hercehurcával 10 pontos történelmi mélységbe repítette a NetHangulat indexet.

A mutató most nem a várakozásoknak megfelelően viselkedett: szeptemberben 2 ponttal nőtt az index, és ugyanez történt az elmúlt hónapban is – így november végén 24 pontot regisztrálhattunk, aminél magasabbat utoljára tavaly augusztusban, tehát még a pénzügyi válságról szóló hírek megjelenése előtt mértünk.

A márciusi mélypont idején a hazai netpolgárok mindössze 2 százaléka gondolta úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok – ez az arány jelenleg lényegesen magasabb: 14 százalék; az internetezők négyötöde viszont továbbra is pesszimista. Az index növekedése egyértelműen a nők hangulatának javulásából adódott. Az egyes életkori csoportok közül továbbra is az 50 felettiek a legoptimistábbak – körükben 34 ponton áll az index.

A főindexszel ellentétben az ország helyzetére vonatkozó mutató értéke nem változott az elmúlt egy hónapban, és szeptember óta 26 ponton áll. Ez az érték 4 ponttal magasabb a márciusinál, magasabbat ennél legutóbb tavaly év végén mértünk. Az internetezők októberben is a gazdasági helyzetet (5-ös skálán 1,66) ítélik a legrosszabbnak, ezt az egészségügyi ellátás (2,01) követi, amelyet azonban novemberben jobbnak láttak, mint a megelőző hónapokban. A netpolgárok egyik területtel sem elégedettek még közepes mértékben sem – a legmagasabb átlagpontszámot a közlekedés kapta, 2,32-ot.
 
Az ország közeljövőbeni helyzetére vonatkozó mutató viszont egy ponttal nőtt, és ezúttal már 4 ponttal magasabb, mint az aktuális index. Az adatsort megfigyelve az vehető észre, hogy míg az év első harmadában a két index közel azonos értéket vett fel, addig a május végi felmérés óta 3-4 pontos differencia van a „jelen” és a „jövő” között.

A megkérdezettek tehát azóta számítanak jelentősebb javulásra egy éven belül, amióta a jövő évi választások egy évnél közelebbi távolságba kerültek. A személyes helyzetre vonatkozó várakozásokról ugyanaz mondható el, ami az ország helyzetével kapcsolatos indexeknél leírtunk. Az adatok alapján a netpolgárok úgy érzik, a 2010-es választások saját életükben is pozitív tendenciákat indítanak el: anyagi helyzetükben és munkájukban egyaránt számottevő javulásra számítanak.

nethangulat felmérés index NRC Piackutató
Kapcsolódó cikkek