Közélet

Basescu orrhosszal nyert

A piacok a kormányalakítást sürgetik Romániában

Hosszú távon előnyös lehet a gazdasági reformok szempontjából Traian Basescu román államfő vasárnapi újraválasztása, de rövid távon a szoros eredmény és az ahhoz kapcsolódó belpolitikai bizonytalanság idegessé teheti a befektetőket – vélik elemzők a fej fej melletti befutót látva.

A hivatalos végeredmény szerint az 58 éves jelenlegi elnök a szavazatok 50,3 százalékát kapta, kihívója, a szociáldemokrata Mircea Geoana pedig 49,7 százalékot. Geoana hívei máris közölték, hogy „bizonyítékaik” vannak a szavazatszámlálási csalásra, és bíróságon támadják meg az eredményt.

A gazdasági-pénzügyi élet számára az lenne a legfontosabb, hogy minél gyorsabban megalakuljon az új kormány – közölte Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, az ING Bank bukaresti vezető közgazdásza. Más elemzők szerint viszont éppen ennek az esélyei csökkentek jelentősen Basescu sovány győzelmével.

A piacok ugyanis az előzetes közvélemény-kutatásokra építve Geoana sikerére számítottak, aki sokkal könnyebben tudott volna a parlamenti alsóház többségének támogatását élvező kormányt összeállítani, mint az elmúlt ötéves mandátuma során szinte mindenkivel konfrontálódott Basescu. Most sokan attól tartanak, hogy az idén már nem áll fel az új kormány.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Románia kormányalakítás traian basescu elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek