Közélet

"Hitler nem tette volna le a fegyvert erőszak nélkül"

Barack Obama ma átvette a Nobel-békedíjat. Beszédében a béke szükségességének hangsúlyozása mellett kitért arra is, hogy bizonyos esetekben elkerülhetetlen a háború.

Obama 90 éve az első hivatalban lévő elnök, aki Nobel-békedíjat vehetett át. Az elnök meglepte Oslót azzal, hogy mindössze huszonnégy órát tartózkodik a városban és kihagyja a hagyományos ünnepségeket, amelyekre a második napon kerül sor. Az elnök a díj átvételekor négyezer szavas beszédet mondott három nappal azután, hogy újabb30 ezer amerikai katonát rendelt Afganisztánba – tudósít az AP.

Az elnök beszédében elismerte, hogy egyelőre keveset tett a békéért, hozzátéve, hogy a béke vágya nem elég annak eléréshez. Mint mondta, erőszak nélkül nem lehetett volna megadásra kényszeríteni Hitlert és az al-Kaida vezetőit sem lehet tárgyalással meggyőzni. Az elnök hangsúlyozta, hogy bizonyos esetekben indokolt a háború, például önvédelmi céllal vagy egy megszállt ország humanitárius célú megsegítése érdekében. Obama hangsúlyozta a háborús szabályok betartásának fontosságát és leszögezte, hogy a harc mindenképpen emberi tragédiát jelent.


Barack Obama ma átvette a Nobel-békedíjat. Beszédében a béke szükségességének hangsúlyozása mellett kitért arra is, hogy bizonyos esetekben elkerülhetetlen a háború

Obama oslo Nobel-békedíj
Kapcsolódó cikkek