Közélet

Imádnak egymás között politizálni a jobbikosok

A politikai véleménykutatás egyik kevéssé kutatott területe, az emberek személyes kapcsolataiban megjelenő politikai véleménycsere. A Forsense 2009. októberi ezer fős telefonos kutatásában arra kereste a választ, mennyire jellemző a magyar állampolgárokra, hogy másokkal a politikáról beszélgetnek, és mekkora mértékben bizonyul a pártválasztás ebből a szempontból döntőnek.

A megkérdezettek közel 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sohasem szokott politikáról beszélgetni másokkal. A 18 évnél idősebb magyar lakosságra kivetítve ez több mint 3 millió embert jelent. A válaszolók 34 százaléka mondta azt, hogy 1-5 emberrel beszélget, 18 százaléka 6-15 emberrel és 9 százaléka több mint 15 emberrel. Átlagosan 5,7 emberrel beszélgetünk politikáról.

A nők, az alacsony jövedelműek, az alacsony iskolai végzettségűek illetve a fiatalok azok, akik kevesebb emberrel beszélgetnek politikáról. Az eredmény illeszkedik más politikai aktivitást vizsgáló kérdésekhez, amelyekben szintén a fiatalabb, illetve az alacsonyabb státuszú csoportok bizonyulnak apolitikusabbnak.

Pártpreferencia alapján vizsgálva a kérdést a Jobbik alacsonyabb átlagéletkorral rendelkező szavazóbázisa jelentősen eltér más csoportoktól: ők átlagban közel 14 emberrel beszélgetnek politikáról (13,69). Az utóbbi eredmény jól jellemzi a radikális párt más választói csoportoktól látványosan eltérő karakterét, és kiemeli az egyik fakort, ami a jobbik hirtelen megerősödésének a hátterében áll.

Kutatásában a Forsense azt is megvizsgálta, hogy hány emberről tudják a politikai beszélgető partnereik körében a kérdezettek, hogy melyik pártra szavazna. Ha azt tekintjük 100 százaléknak, hogy hány emberrel beszélgetnek az emberek összesen politikáról, akkor azok aránya, akiknek tudják ebből a körből a pártpreferenciáját 30 százalék.

Ez is azt mutatja, hogy a politikai preferencia még azok körében is kényes téma, akik beszélgetnek egymással politikáról. A kevés említés ellenére is érdekes kérdés, hogy az egyes párt szavazói körében mennyire jellemző az, hogy a saját párjukhoz köthető ismerőseik pártpreferenciáját ismerik.

Gyakorlatilag mindegyik párt szimpatizánsai esetében azt láthatjuk, hogy a véletlennél nagyobb valószínűséggel van saját pártjukat támogató ismerősük, barátjuk. Ez azt jelenti, hogy szívesebben beszélgetünk olyan emberekkel politikáról, akik ugyanarra a pártra szavaznak, mint mi. A legerősebb ilyen irányú hatást a Jobbik szavazóinál tapasztalható.

felmérés politika beszélgetés Jobbik pártpreferencia szavazó
Kapcsolódó cikkek