Közélet

"Klímavédelem" – Bűnözők kerestek az EU rendszerén

Az elmúlt másfél év alatt mintegy ötmilliárd eurónyi áfacsalást követtek el az uniós emissziókereskedelmi rendszerrel visszaélő bűnözők – számítja az Europol.

A hágai székhelyű uniós nyomozó szervezet szerint egyes tagállamokban a kibocsátási jogok kereskedelmi forgalmának kilencven százalékát is elérhette a csaló ügyletek aránya. Ez nemcsak jelentős adóbevételtől fosztotta meg a tagállamokat, hanem az elvben környezetvédelmi célú emissziótőzsde-rendszer hitelét is aláásta – fogalmaz közleményében Rob Wainwright, az Europol igazgatója.

Az áfaszabályok lazaságát kihasználó bűnesetekre azután figyeltek fel a nyomozó szervek, hogy 2008 végétől kezdve több tőzsdén is látványosan megnőtt az emissziós kvóták forgalma. A további veszteségek elkerülése érdekében Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia és később Spanyolország is szigorította a vonatkozó áfaszabályokat, több tagország pedig közös nyomozócsoportot hozott létre a visszaélések mögött gyanított szervezett bűnözői csoportok felderítésére.

Ezek hatására drasztikusan visszaesett az emissziós kvóták forgalma, és az Europol arra számít, hogy – miután a szén-dioxid-tőzsdéken bezárultak a kiskapuk – hamarosan a földgáz- és villamosáram-kereskedelem kerül a csalók figyelmének középpontjába.


A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

emissziós kereskedelem áfacsalás széndioxid-tőzsde EU kvóta kvóták Europol
Kapcsolódó cikkek