Közélet

Népi kezdeményezést indít a PDSZ a túlzsúfolt osztályok elkerülése érdekében

A törvényben szereplő maximális osztálylétszámtól való pozitív eltérés lehetőségével szemben országos népi kezdeményezést nyújtott be ma a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A PDSZ célja, hogy a jelenleg maximálisnak tekintett csoport- és osztálylétszámoknál több gyereket ne lehessen egy osztályba kényszeríteni.

"Tesszük ezt annak érdekében, hogy szeptembertől ne lehessen 33 fős óvodai, 34 fős alsó tagozatos, 39 fős felső tagozatos, 46 fős középiskolai osztályokat szervezni. A költségvetést előkészítő törvénycsomagban elfogadott szabály ugyanis lehetővé tesz a maximális osztálylétszámtól való, akár 30 százalékos eltérést is" – áll a PDSZ közleményében.

A PDSZ úgy véli, hogy a közoktatási törvényben meghatározott maximális osztálylétszámok már önmagukban is magasak. "Különösen igaz ez a lassan és gyorsan haladó diákok együttes tanításának kényszerére. Az integrált oktatást nálunk „boldogabb” országokban 15-20 fős osztályban, több pedagógus, vagy intézményen belüli szakmai segítő szakember bevonásával tartják megvalósíthatónak – Magyarországon ezzel ellentétben – úgy tűnik magasabb osztálylétszámmal, kevesebb pedagógussal" – szól a közlemény.


Az aláírásgyűjtés a jogszabályok szerint várhatóan januárban kezdődhet meg.

PDSZ osztályok népi kezdeményezés
Kapcsolódó cikkek