Közélet

Szapáry: A Fidesznek dolgozók kértek, hogy írjam alá a levelet

A Fidesz stábjának tagjai kérték meg Szapáry Györgyöt, hogy írja alá a 2010-es költségvetés megszavazása ellen buzdító nyilatkozatot.

Arra a kérdésre, hogy ki volt a nyílt levél szervezője, azt válaszolta: "a Fideszből az emberek, akik ezzel foglalkoztak"."Nem politikusok, hanem, akik a Fidesz körül, a háttérben dolgoznak" - mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorának péntek esti adásában.

Szapáry György szerint "azt lehet mondani, hogy a Fideszt támogató közgazdászok fogalmazták" a levelet. „Nem a Fidesz hívott föl" - szögezte le az előbbiekkel némileg ellentmondásosan Szapáry aki az aláírók csupán felét ismerte korábban.

Mint beszámoltunk róla, ismert közgazdászok, köztük az Orbán-kormány időszakának több magas rangú állami vezetője múlt szombaton nyílt levélben szólította fel az országgyűlési képviselőket arra, hogy ne szavazzák meg a 2010-es költségvetési javaslatot, "ne sodorják újabb veszélybe az országot". (A jövő évi büdzsét hétfőn 201 igen, 179 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül elfogadta a Ház.)

A több országos napilapban megjelent, az Országgyűlésnek címzett nyílt levél szerint a Bajnai-kormány büdzséje "ugyanúgy rossz irányba viszi a magyar gazdaságot, mint a Gyurcsány-kormány által készített trükkös költségvetések".

A 29 aláíró között van Járai Zsigmond, Bod Péter Ákos, aki az Antall-kormány ipari minisztere, majd az MNB elnöke volt, Szapáry György volt MNB-alelnök, aki jelenleg a Fidesz nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszerének kiépítésén dolgozik. Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt az Orbán-kormány időszakában, Szász Károly pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét vezette akkoriban.

Miután napvilágot látott, hogy Orbán Viktor konzultációt kezdeményezett a levél aláíróival, az MSZP színjátéknak minősítette a történteket.

Szapáry György szerint a 2010-es büdzsé tele van láthatatlan aknákkal, és a számai nem tarthatóak, ezekre szerették volna felhívni a figyelmet a levéllel. Választási költségvetés a 2010-es büdzsé, nem számol kellően a rizikófaktorokkal – véli a szakember.

szapáry györgy Fidesz költségvetés 2010
Kapcsolódó cikkek