Közélet

A XXI. század egyik legjelentősebb magyar találmánya Sanghajba tart

A Gömböc már bejárta az egész világot és az idei Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilonjának gyöngyszemeként is megcsodálható lesz májustól. A találmány működési elvét és jelentőségét sokan ismerik, gyártási technológiája azonban nagyon különleges. A bonyolult marási folyamat minőségét csak megfelelő felkészültségű, magas műszaki színvonalon álló cégek képesek garantálni.

A Gömböc a XXI. század eddigi egyik legjelentősebb magyar találmánya. Feltalálói Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói. A Gömböc egy háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van. Találmányuk már nemzetközi szinten is elismert és népszerű. Az egész világ cikkez a magyar matematikai áttörésről, így nem véletlen, hogy a Gömböc került a Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilonjának középpontjába is. Az Expón több kisebb, működő példány mellett kiállításra kerül egy hatalmas, kétszer három méteres krómacél Gömböc forma is.

A Gömböc elkészítésének technológiája semmiképpen sem szokványos. Mivel a test egyik legfontosabb tulajdonsága homogenitása és tökéletes alakja, így elkészítésekor a legkisebb hiba is „elronthatja” a találmány lényegét. Szemléltetésül: egy 10 cm átmérőjű Gömböcnél már 0,01 milliméteres eltérés is megakadályozhatja, hogy a találmány a valóságban működjön. Ezt a magas fokú precizitást jelenleg számítógéppel vezérelt marási (CNC) technológiával érik el.

A CNC (Computer Numerical Control) egy szerszámgép, amely a vezérlést végző mikroszámítógépet is tartalmaz. A számítógépek alkalmazása lehetővé teszi az egyidejűleg több tengely mentén végzett és nem egyenes menti mozgásokat is, ez természetesen kézzel lehetetlen.

A legelső Gömböc úgynevezett Rapid Prototyping technológiával készült, amelynek lényege, hogy a kialakítandó test anyagát 16 mikron vastagságú vízszintes rétegekben teríti egymásra egy speciális nyomtató. A technológia pontossága azonban még mindig nem volt kielégítő, mivel az így készült Gömböcök közül némelyik elakadt, nem tért vissza stabil helyzetébe. Azóta áttértek a CNC technológiára és ma már többféle anyagból lehet kielégítő pontossággal, megbízhatóan Gömböcöt gyártani. A jelenleg használható anyagok között megtalálható egy speciális, alumíniumból, magnéziumból és szilíciumból készített ötvözet, a sárgaréz, a vörösréz, a rozsdamentes acél, a márvány és a plexiüveg. Jellemző a test formájának tökéletességére, hogy ha egy Gömböc megsérül, akkor olcsóbb újat gyártani, mint a sérült példányt kijavítani. Egy Gömböc gyártása a hatalmas, számítógéppel vezérelt CNC megmunkáló-központban órákig is eltart.

A Gömböc bejegyzett márka és védjegy, az ezzel kapcsolatos jogokat Domokos Gábor társasága birtokolja. Szokásos méretük 10 cm, és mindegyikük példányon szerepel a Gömböc logo. Készülnek egyedi, sorszámozott darabok is, de minden Gömböchöz egyedi azonosítóval rendelkező ismertető füzet jár.

Sanghaji Világkiállítás találmány Gömböc
Kapcsolódó cikkek