Közélet

Autó-vész - Az agyba is eljut a szálló por

Hagyd otthon az autódat! – ezt kéri a fővárosiaktól és a környező településeken élőktől a Levegő Munkacsoport.

A civil szervezet most a korábbiaknál is határozottabban figyelmeztet rá, hogy Budapest légszennyezettségéért mindenekelőtt a közlekedés a felelős, vagyis mi magunk: a fővárosban élő gépkocsihasználók és az oda rendszeresen beautózó emberek. Ma több mint hatszázezren lépnek be naponta Budapest határán. Közülük négyszázezren autóba ülnek, és többnyire egyedül próbálnak bejutni a városba, óriási dugókat okozva. Ehhez társul a városon belül szintén gépjárművel útnak indulók sok százezres tömege.

A légutakra és így az egészségre leginkább veszélyes apró méretű részecskék, az úgynevezett szálló por (PM10) szennyezettségének mértéke az uniós és magyar jogszabályi előírások szerint évente legföljebb 35 napon léphetné túl az egészségügyi határértéket, de a nagyon szennyezett napok száma fővárosunkban évek óta ennek háromszorosa-ötszöröse. Ez a szennyezés a felelős minden évben közel kétezer ember korai haláláért, több százezer megbetegedésért és így legalább egymillió betegen eltöltött munkanapért. Ez milliárdos károkat okoz a munkavállalóknak és a cégeknek egyaránt.

A szabad szemmel nem látható szálló por belélegezve gyulladást okoz a tüdőhólyagocskákban, romlik az itt élők légzésfunkciója, idült légzőszervi megbetegedések alakulnak ki, és gyakoribbá válnak az erős gyulladások is. Ezeket a tüneteket a fővárosiak többsége ismeri, de azt már sokkal kevesebben tudják, hogy az apró szennyező részecskék az agyba is feljutnak, ahonnan soha többé nem távoznak el, és felelősek lehetnek a gyengébb szellemi teljesítményért is.

Az 2011-ig adott haladékot, hogy Budapesten az előírt 35 napra csökkentsük a szállópor szennyezés határértékének túllépését. Utána büntetnek, sőt akár el is vonhatnak egyes támogatásokat.

Levegő Munkacsoport autós légszennyezettség szálló por Európai Unió határérték
Kapcsolódó cikkek